CEC a respins înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După lungi dezbateri, Comisia Electorală Centrală a respins, totuși solicitarea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. În argumentarea sa, președintele CEC, Alina Russu, care a raportat proiectul, a făcut trimitere la mai multe neconcordanțe privind numărul de participanți la ședința de constituire a grupului și procedurile de organizare a acestuia, fapt care, potrivit reprezentanților grupului de inițiativă, nu sunt relevante și nu modifică esența, ori numărul minim necesar pentru constituirea grupului de inițiativă a fost respectat.

„Nu renunțăm la dreptul nostru de a desfășura referendumuri legislative și de a adopta legi. Ne vom convoca, vom examina toate posibilitățile și vom decide de comun cum acționăm inclusiv organizarea unui nou referendum”, a menționat după ședința CEC președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor.

Pentru aprobarea proiectului de decizie privind respingerea cererii de înregistrare a grupului de inițiativă au votat opt membri ai Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii Sergiu Gurduza și Vladimir Șarban au votat împotrivă, iar Vasile Gafton a lipsit de la procedura de vot. Asta deși, membrii grupului de inițiativă le-au cerut lui Iurie Ciocan și Alinei Russu să se autorecuze de la procesul de vot pentru că au făcut parte din grupul de pentru modificarea sistemului electoral, iar astfel ar fi în conflict de interese. Aceștia însă au spus că nu se consideră în conflict, fapt pentru care au votat.

Una dintre carențele depistate la care au făcut referință membrii CEC a fost „lipsa a două acte”, cum ar fi decizia de desemnare a trezorierului. La fel, printre motivele invocate a fost numărul inexact al participanților anunțați în timpul ședinței de constituire a grupului de inițiativă din data de 17 decembrie 2017 și numărul prezentat la Comisia Electorală Centrală care varia între 653 de persoane, anunțate la începutul ședinței și 735 de persoane, semnăturile cărora au fost prezentate la CEC. Nu în ultimul rând, un alt „argument” al CEC a fost faptul că o persoană a semnat de două ori în listele prezentate.

Membrul CEC Vladimir Șarban a întrebat în timpul dezbaterilor dacă cifrele care sunt diferite trezesc cumva „bănuiala că ele ar cădea sub limita prevăzută de Codul Electoral”. Președintele CEC însă nu a avut un răspuns exact, așa cum au insistat membrii grupului de inițiativă.

Astfel, Ștefan Gligor a spus că odată de a fost respectată cifra de minim 300 de persoane pentru convocarea grupului de inițiativă, fapt prevăzut de lege, atunci aceste variații sunt irelevante, iar CEC ar fi putut invita membrii grupului pentru a-i atenționa să corecteze acele erori.

„Nu puteți să sabotați efortul a peste 700 de persoane. Nu ne puteți invoca aceste circumstanțe care nu modifică fondul problemei”, a argumentat Gligor în timpul ședinței.

„Eu am experiența de formare a trei grupuri de inițiativă. Sunt niște formalități. S-a spus foarte clar în timpul ședinței că numărul este unul prealabil, care urma a fi precizat după finalizarea ședinței. Dacă cineva a uitat să semneze, acelor persoane li se refuză dreptul de a fi membri ai grupului de inițiativă. În loc ca CEC să notifice Parlamentul că sunt niște prevederi care complică procesul, Dvs. le invocați pentru a respinge înregistrarea. Esența implicării CEC este să verifice acele semnături deja înregistrate. Dați-ne voie măcar să ajungem la colectarea semnăturilor”, a spus la rândul său secretarul general al grupului de inițiativă, Valeriu Pașa.

Cât ține de referința raportorului precum că Comisia de la Veneția nu recomandă modificarea sistemului electoral cu mai puțin de un an înaintea alegerilor, membrii grupului de inițiativă au argumentat că intenția lor este de a anula „un abuz”. „Noi vrem să revenim la un sistem proporțional”.

„Noi nu venim să modificăm sistemul electoral cu un an înaintea alegerilor, noi venim să repunem sistemul care a funcționat ani de zile. Cei care au furat miliardul să vină să răspundă în fața cetățenilor în baza sistemului în care au fost aleși. Comisia de la Veneția a spus că nu este recomandată modificarea sistemului electoral. Atât timp cât sistemul electoral nu a fost aplicat el este considerat ca fiind nemodificat” au mai argumentat Ștefan Gligor și Valeriu Pașa.

Potrivit legislației, decizia Comisiei Electorale Centrale poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...