Cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, a intrat la Oxford

by Genko Genko

Cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru Pace are motive mari de bucurie: a fost admisă la Universitatea Oxford. O ambițioasă militantă pentru drepturile femeilor afgane la educație, Malala a fost la un pas de moarte în 2012, când a fost împușcată de talibani.

Malala Yousafzai va studia Ştiinţe Politice, Filosofie și Economie. Au mai absolvit acest curs fostul premier David Cameron și fostul prim-ministru pakistanez, Benazhir Bhutto. Malala avea 15 ani în 2012 când a fost împușcată de un taliban care voia s-o ucidă pentru campania sa de promovare a dreptului la educație pentru femeile afgane. Doi ani mai târziu fata a primit premiul Nobel pentru pace.

„Când lucram în vestul Pakistanului era un loc al turismului și al frumuseții, dar care s-a transformat brusc din cauza terorismului. M-am cutremurat când 400 de școli au fost distruse. Fetele erau împiedicate să meargă la școală. Femeile erau biciuite. Visurile noastre s-au transformat în coșmaruri. Educația s-a transformat dintr-un drept într-un coșmar. Când lumea mea s-a schimbat, s-au schimbat și prioritățile mele. Aveam două opțiuni: să tac și să aștept să fiu ucisă. Sau să vorbesc și să fiu ucisă. Am ales-o pe a doua. Am decis să vorbesc”, a mărturisit Malala Yousafzai.

Rănită grav, Malala a avut noroc. A fost vindecată și a urmat colegiul în Marea Britanie. Acum se pregătește pentru primul an de facultate la Oxford. Curajoasa militantă pentru drepturile omului este pakistaneză de origine pashtună, etnie care trăiește de-o parte și de alta a frontierei cu Afganistanul. În ultimii ani, în zonă activează grupări radicale ale talibanilor.

CITIȚI ȘI...