Cea mai mare parte din mita moldovenilor merge la poliție, 50%

by Genko Genko

Moldovenii plătesc cel mai des mită poliției. Aproximativ 50% din cazurile de mită înregistrate în Republica Moldova implică poliția, se arată într-un studiu realizat de către Magenta Consulting

Deși ar părea un paradox, cel mai des plătesc mită poliției tocmai oamenii cu venituri meci, conform aceluiași studiu.

Populația mai crede că ”problemele” în Moldova se rezolvă în primul rând cu bani, apoi prin relații, urmate de cadouri. Doar 27,1% din respondenți nu oferă categoric mită. Iar numărul celor care consideră că e mai simplu de apelat la căi neoficiale crește pe an ce trece. De la 48,6% în 2007, la 53% în 2012.

Moldova este și țara cu cea mai mare rată de scădere a populației din lume. Astfel, țara noastră pierde zilnic, în medie, câte 106 locutori. Cei mai mulți dintre aceștia pleacă să muncească peste hotare.

Dar acest lucru practic salvează economia Moldovei, deoarece mai mult de jumătate din populația țării trăiește din remitențele de peste hotare, iar în mediu un locuitor plecat peste hotare trimite lunar acasă circa 500 de dolari, majoritatea remitențelor provenind din Rusia (40%). Banii sunt, în mare parte utilizați pentru consum, se mai relevă în studiul celor de la Magenta.

CITIȚI ȘI...