Cea mai mare dezamăgire pentru Polonia: De ce va rămâne în continuare dependentă de gazele rusești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficialii polonezi au sperat că eforturile depuse în sectorul explorării gazelor de şist vor diminua în ultimă instanţă dependenţa energetică a ţării de Rusia.

Acum însă perspectivele nu sunt prea încurajatoare. Dintr-o mică armată de companii străine şi locale care se aşteptau să se înfrupte din boom-ul gazelor de şist poloneze au mai rămas pe poziţii doar două.

Se estimează că Polonia are între 350 de miliarde şi 780 de miliarde de metri cubi de gaze de şist sub sol, ţara fiind astfel al doilea mare producător po­tenţial după Marea Britanie. Dar spre deosebire de Marea Britanie, în Po­lonia niciun puţ nu produce încă gaze de şist în cantităţi comerciale, iar perspectivele în acest sens nu sunt prea bune.

De fapt, după ieşirea mai multor companii străine din sector, singurele companii care mai forează sunt com­pania de stat din sectorul petrolului şi gazelor PGNiG şi cea mai mare com­panie de rafinare a ţării PKN Orlen.

PKN intenţionează să continue cu fracturarea a două puţuri în a doua parte a acestui an, în timp ce activităţile de forare ale PGNiG vor începe pe 6 iu­nie.

Rezultatele aşteptate după aproxi­mativ o săptămână ar putea determina dacă Polonia va avea sau nu un viitor solid în acest domeniu. Dacă nu, PGNiG îşi va suspenda proiectul, potrivit lui Piotr Wozniak, CEO al com­paniei.

„Şansele ca Polonia să producă gaze de şist în cantităţi comerciale sunt apropiate de zero“, potrivit lui Greg Pytel, consilier al Comisiei Europene şi specialist pe energie la Institutul Sobieski din Varşovia.

Potrivit lui Wojciech Kosc, editor al revistei Cleantech, aşteptările au fost prea mari în 2011 şi 2012, iar acum realitatea îşi spune cuvântul.

Totul a părut foarte promiţător cu numai trei ani în urmă, când actualul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk, pe atunci premierul Poloniei, anunţa începutul unei noi faze în eforturile perpetue ale Poloniei de a-şi reduce dependenţa de gazele ruse şi de a se diversifica dincolo de cărbunele local.

Acum, însă, ţara are un terminal de gaze naturale lichefiate la Swinoujscie, importând GNL din Qatar. Aceasta îşi analizează de asemenea opţiunile din sectorul energiei nucleare, iar energiile regenerabile ocupă partea centrală a planurilor de diversificare a surselor energetice. În prezent, aproximativ 70% din gazele Poloniei sunt importate din Rusia, iar din motive geopolitice liderii ţării consideră această situaţie drept problematică.

Există mai multe motive pentru care lucrurile nu merg bine în sectorul gazelor de şist. Există probleme de ordin geologic, cât şi temeri legate de mediu, cât şi un lobby puternic în domeniul cărbunelui. Unii spun că suspiciunile privitoare la firmele străine au sporit opacitatea care a sufocat industria aflată la început.

Retragerea firmelor străine din sector a început după ce ConocoPhilips a anunţat în iulie 2015 că-şi suspendă operaţiunile de explorare din Polonia din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare.

Industria a rămas practic în mâinile firmelor poloneze de stat după ce Chevron, o altă firmă americană importantă, a renunţat la rândul său la activităţile de explorare. Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil îşi încheiaseră deja activităţile din sector.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...