Ce spune ministrul Stephane Bridé despre miliardul de dolari furat din băncile moldovenești

by Genko Genko

Republica Moldova vrea să-i aresteze și să îi pedepsească pe cei care au furat miliardul de dolari din bănci, dar vinovații nu au fost încă identificați, deoarece schemele folosite de ei sunt extrem de complexe. Despre aceasta a spus ministrul Economiei, Stephane Christophe Bridé într-un interviu pentru Radio France International (RFI).

Întrebat cum poate explica transferul de aproape un miliard de dolari din băncile moldovenești, Bridé a spus că „frauda rămâne un incident excepțional, izolat, ceva ce se poate întâmpla într-o bancă sau într-o companie. Sunt incidente care nu sunt întotdeauna previzibile și care sunt organizate de infractori. De oameni care au experiență și expertiză pentru acest gen de acțiuni. Realitatea este că aceste tranzacții au avut loc masiv la sfârșitul lui noiembrie prin utilizarea unor scheme extrem de complexe”.

„E o anchetă care se desfășoară în mai multe etape. Prima, bineînțeles, se referă la a defini cât de extinsă este munca de investigație. Apoi, a doua se va derula în săptămânile următoare și implică o nouă licitație pentru a angaja o echipă de consultanți. Poate fi aceeași echipă din prima etapă sau o alta. Iar această echipă va face o analiză detaliată, care poate dura și câteva luni, în funcție de complexitatea problemei”, a continuat ministrul Economiei.

În ceea ce privește recuperarea prejudiciului și pedepsirea făptașilor, Bridé spune că Republica Moldova vrea să-i aresteze și să îi pedepsească pe cei care au furat miliardul de dolari.

„Ce este sigur e că Republica Moldova vrea să-i aresteze și să îi pedepsească pe cei care au comis aceste fraude. Eu nu sunt nici judecător, nici anchetator. Vom face absolut toate eforturile pe care le putem face ca să găsim infractorii și pentru a-i pedepsi. În ce privește recuperarea sumelor, e evident că indiferent ce investigatori vor fi mandatați de guvernul moldovean, așteptăm din partea lor rezultate și ne așteptăm să ia urma sumei totale sau măcar parțiale care a dispărut fraudulos din bănci. Sigur însă că nu îi vom penaliza în niciun fel pe deponenți, pe cei care aveau bani în aceste bănci”, a spus ministrul Economiei.

CITIȚI ȘI...