Ce se va întâmpla dacă Dodon îl va refuza a doua oară pe Sturza la şefia ministerului Apărării

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În cazul în care președintele Igor Dodon va refuza și a doua oară să semneze decretul privind numirea lui Eugen Sturza în calitate de ministru al Apărării, atunci această împuternicire ar putea fi transferată următorului în ierarhia puterii, adică lui Andrian Candu.

O declarație în acest sens a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru.

„Situația se repetă. În cazul cu Valeriu Munteanu, deci, la un moment dat, Guvernul s-a oprit și nu a repetat această candidatură. Eu cred că de data aceasta Partidul Democrat va merge până la capătul procedurii – fie prin intenția de a crea un precedent și de a-l lipsi pe președintele rebel Dodon de orice împuterniciri sau orice posibilități de a stopa procesul de guvernare a țării, inclusiv pe domeniul împuternicirilor explicite ale președintelui ce se referă la funcția de Comandant suprem al Forțelor Armate”, a declarat Cibotaru într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta declară că, în cazul în care Dopdon va refuza candidatura propusă de Guvern pentru a doua oară finalitatea acestui proces poate să se încheie doar prin faptul că va fi aplicată explicația Curții Constituționale, prin care președintele, dacă refuză să numească Ministrul Apărării a doua oară, această împuternicire, cel mai probabil, va fi transferată următorului în ierarhia puterii în Republica Moldova, președintelui Parlamentului, spicherului, care este un reprezentant al partidului de guvernământ, al Partidului Democrat.

În debutul şedinţei de astăzi a Guvernului, Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat că a recepționat refuzul în scris din partea Președintelui țării privind candidatura domnului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, subliniind că va înainta repetat, astăzi, aceeași candidatură.

Totodată, Prim-ministrul a subliniat că propunerea anunțată de Preşedinte este una fără sens, din simplul motiv că Republica Moldova este o ţară parlamentară şi nu Președintele propune candidați pentru posturile ministeriale, concretizând că PSRM nu este partid la guvernare care să aibă această atribuţie.

„Din punctul meu de vedere este o declaraţie fără efect, ca şi multe altele. Cred cu certitudine că şi această declaraţie ţine mai mult de încercarea de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele pe care Preşedintele le-a creat în privinţa Armatei Naţionale. De ce face acest lucru, de ce își dorește o armată slabă? Eu cred că răspunsul la această întrebare este la suprafaţă. Din păcate, Președintele dovedeşte încă o dată că nu se conduce de interesele ţării noastre”, a declarat Pavel Filip.

Pavel Filip a mai remarcat că în cazul în care Președintele ţării va refuza din nou acceptarea candidaturii propuse, acesta va încălca Constituția țării, existând şi o hotărâre a Curții Constituționale foarte clară pe această temă, care spune că Președintele este obligat să accepte a doua nominalizare și să nu blocheze instituția. „Dacă o va face, suntem pregătiţi să facem şi următorii paşi, astfel încât să scoatem acest blocaj odată şi pentru totdeauna din jurul Ministerului Apărării, care este o instituţie foarte importantă”, a conchis Pavel Filip.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...