Ce se întâmplă în organismul tău când bei un păhărel de ţuică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un pahar de țuică dat peste cap. Și încă unul tot așa, până la fund. După trei, patru paharele ți se împleticește limba și nu mai știi cum te cheamă.

În funcție de concentrația de alcool țuica este obișnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, țuica bătrână de 32-48 grade și horinca în jur de 50- 55 grade. Cert este că nicio țuică nu coboară sub 24% concentrația alcoolică, scrie expunere.com.

La fel ca la vin și în cazul țuicii, vechimea îi conferă valoare. Poate avea 3 ani vechime și atunci se cheamă că e o țuică bătrână sau 7 ani vechime, adică o țuică extra.

Iată ce se întâmplă în organismul tău când bei un păhărel de ţuică:

Topește grăsimea de pe vase

Țuica însoțește mâncărurile grase: o slăninuță, o friptură de porc sau un preparat tradițional din carne se sting cu o gură de țuică. Toate acestea se depun acolo unde nu ți-ai dori. Noroc cu zeama prunelor, că are efect asupra digestiei și a metabolizării grăsimilor. Și, dacă mai vrei un argument în plus în favoarea consumului de țuică acesta vine de la cercetătorii americani, care au descoperit o enzimă în țuica de prună. Enzima cu pricina reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Prin urmare, dacă bei zilnic 32 ml țuică de prună, vei ține la distanță bolile de inimă cauzate de arteroscleroză. Totuși, băută în cantități mai mari, țuica are efecte nefaste asupra organismului.

Țuica fiartă, în zilele friguroase

Medicii nu recomandă consumul de alcool în zilele friguroase. Cu toate acestea, unii nu se abțin să se încălzească cu un pahar cu vin fier sau o cană cu țuică fiartă. Dacă stai în casă, la gura sobei sau în pat la căldurică în perioada geroasă, poți gusta puțină țuică fiartă în care să pui zahăr, o lingură de fulgi de ciocolată sau 2-3 cuișoare și 2-3 boabe de piper.

Nu te repezi s-o bei fierbinte! Dacă o consumi caldă, îți va face bine. Va pune sângele în mișcare, va activa funcțiile hepatice și biliare, fiind indicată în dischineziile biliare, în disfuncțiile ficatului cauzate de slabă irigare cu sânge a acestuia, precum și în constipațiile cauzate de alimentație.

Arde prânzul cu zeamă de prune

Țuica, fiartă sau nu, se bea în cantități mici, înainte de masa de prânz. Lângă niște jumări de porc și ceapă roșie sau slănină și brânză, țuica merge pe gât ca unsă. Pe post de aperitiv înainte de un prânz copios, țuica ajută la digestie. Alege-o însă pe cea mai slabă și încearcă să nu bei mai mult de păhăruț de 50-60 ml (în cazul bărbaților) sau 25-35 ml (în cazul femeilor). Dacă ești servit la cină cu o țuică bună, chiar dacă e ceva mai tare, păstrează doză de 50 ml (pentru bărbați), respectiv 40 ml (pentru femei). Sub nicio formă nu mai bea țuică după terminarea mesei de seară. Și nici la prima oră, înainte sau după micul dejun.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...