Ce s-a întâmplat ieri e doar începutul; Când Plahotniuc devine președinte, Belarusul va fi un vis frumos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Am văzut că ieri unii din cei care și-au „salvat țara” la 30 noiembrie, votând PLDM și PD – „singurele partide proeuropene cu șanse” – au început să-și toarne cenușă-n cap. Este vorba de oamenii care au votat sincer, crezând că alegând PLDM cimentează parcursul european al țării.

Spun doar de PLDM, pentru că eu nu cred că există în Moldova oameni raționali și proeuropeni care să fi votat PD sincer. Voturile acestei structuri mafiote a lui Plahotniuc au venit doar din partea amețiților, mituiți cu o sută de grame și mese la casa de cultură sau a celor cu interese directe.

Așadar, alegătorii PLDM-ului, oamenii sinceri, regretă pasul pe care l-au făcut. Încep să conștientizeze că această formațiune, condusă aparent de Filat și Leancă, nu este decât o anexă la structura mafiotă a lui Plahotniuc. Structură mafiotă care, vorba fie între noi, devine din ce în ce mai dezvoltată și puternică.

Plahotniuc, de la o parte a unui partid, două televiziuni și Procuratura Generală, la controlul aproape total al Republicii Moldova.

Pentru că din 2009, când cel puțin eu am început să vorbesc despre pericolul pe care acest individ îl aduce pentru Republica Moldova, Al Capone de Grozești a devenit tot mai puternic și mai puternic.

Hai să ne amintim ce avea Plahotniuc în 2009. O parte din Partidul Democrat, maximum 50%, un procuror general, cumpărat pe bani grei de la Urecheanu, televiziunea Prime, mult tupeu și o frică uriașa față de Vladimir Voronin.

În 2010, Plahotniuc deja ajunsese să dețină controlul aproape total al PD-ului, acolo unde și-a băgat nași, finii și cumătrii, ca înainte cu o săptămână de alegeri să intre și el pe lista electorală. Procuratura Generală intrase aproape total sub controlul său, la fel și o parte din judecătorii și CCCEC.

În media, tot cu Prime și 2 plus rămăsese, iar frica de Voronin practic a dispărut.

Până în 2015, Plahotniuc a ajuns să controleze absolut întregul sistem de justiție, trei partide parlamentare în totalitate (PCRM, PD și PLDM), plus alte câteva extraparlamentare, dar și anumiți deputați din PL și PSRM.

Are 5 posturi de televiziune, BNM, Curtea Constituțională, sistem bancar, CNA, CNI și curve, multe mii de curve, feminine sau masculine, care îl slujesc cu credință.

Mai pe scurt, controlează aproape totul în Moldova. Dar mai are o mică problemă. Una care se poate transforma într-o problemă mare. Faptul că rămâne, în continuare, cel mai detestat politician din Moldova, cu 1% încredere în sondaje, dar și mai mică în realitate.

În actualele condiții, încă există riscuri pentru securitatea sa personală și a sistemului mafiot pe care l-a construit. Unul dintre aceste riscuri este apariția unui sistem de justiție independent, care să-l trimită la pușcărie, așa cum s-a întâmplat și în România, după implicarea directă a SUA și UE.

De asta Plahotniuc va face tot posibilul să saboteze procesul de integrare europeană, în special în privința reformelor ce țin de justiție. De asta nu a acceptat o misiune europeană la Procuratura Generală și nici nu va accepta vreodată. Și de asta va face tot posibilul să ajungă președinte peste un an. Un președinte beneficiază de imunitate maximă, iar dacă are tendințe dictatoriale și destule slugi credincioase, lucrurile pot foarte rapid să se transforme în ce am avut între 2001 și 2009.

Doar că Plahotniuc nu e Voronin. Iar după ce va ajunge președinte, tare mi-e teamă că Belarusul va părea un vis frumos.

Unora dintre voi vi se par fabulații? Da, voi spuneați că-s fabulații și-n 2009, și-n 2010, și-n 2011. Dar mai ales în toamna lui 2014, când nu-i ascultați pe cei care vă spuneau că indiferent de cum vă „veți salva voi țara”, votând cu PLDM sau PD, Alianța pentru Plahotniuc, cu PCRM, oricum e decisă.

Mai e un an până la alegerea președintelui…

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...