Ce nu spune deputatul democrat Vladimir Andronachi în declaraţiile sale de avere. Apropiaţii alesului, implicaţi în afaceri cu iz penal

Ce nu spune deputatul democrat Vladimir Andronachi în declaraţiile sale de avere. Apropiaţii alesului, implicaţi în afaceri cu iz penal

Familia deputatului democrat Vladimir Andronachi, unul dintre cei mai bogaţi aleşi ai poporului, care în februarie 2017 a fost surprins de jurnaliştii români într-un local din Bucureşti, în timp ce se stropea cu şampanie scumpă, preţul căreia începe de la 500 de euro, gestionează direct sau prin intermediari, afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale legislatorului. La fel, în 2014, o companie care comercializează metal şi la care unul dintre fondatori este tatăl deputatului Vladimir Andronachi, a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 4 milioane de lei. Compania a fost pedepsită cu o amendă penală, prin sentinţă fiind decisă şi lichidarea ei. Doar că, nici până astăzi, statul nu şi-a recuperat banii.

În 2015, Vladimir Andronachi a raportat un salariu de deputat în sumă de 116 mii de lei, 49,2 mii de lei din indemnizaţia de deputat, 17,5 mii de lei dintr-un contract de vânzare/cumpărare şi alte 2,35 milioane de lei din darea în arendă a două imobile pe care deputatul le deţine, împreună cu soţia, în Chişinău. Pe lângă cele două spaţii comerciale, deputatul a declarat şi două apartamente, unul cu o suprafaţă de 71 m.p., iar altul de 218 m.p.. Tot în 2015, alesul poporului conducea un automobil de lux, Land Rover, dobândit, prin contract de comodat, în 2015. Tot atunci preciza că deţine 13,495 de acţiuni la Societatea pe Acţiuni (SA) „Agrotehnica”, iar prin intermediul soţiei, 100% din cota de participare în cadrul Companiei „Expert Comerţ” SRL.

Aproximativ aceleaşi bunuri imobile, firme şi venituri, plus o maşină nouă Hyundai Santa Fe, fabricată şi dobândită în 2016, au fost raportate de deputatul PD şi în declaraţia de avere şi interese pentru trecut. Potrivit unei investigaţii ZgG, ce nu spune deputatul în declaraţiile de avere este că „Expert Comerţ” SRL, un agent economic fondat de soţia sa, Nadejda Andronachi, este proprietara a 100% din capitalul social al „Victoria Leasing” SRL cu un capital social de 7,676 milioane de lei şi adresa fizică şi juridică pe bd. Grigore Vieru, 28, într-o clădire cu mai multe etaje care aparţine, din 2013, soţilor Vladimir şi Nadejda Andronachi.

Compania de creditare „Victoria Leasing”, deţinută de firma soţiei deputatului Andronachi, este administrată de Valeriu Gârbu. Conform ultimului raport financiar al companiei, publicat de Camera Înregistrării de Stat (CÎS) pe anul 2012, aceasta a obţinut, din activităţi de creditare, venituri din vânzări în sumă de 37,42 de milioane de lei. În ultimii doi ani, Vladimir Andronachi nu a trecut însă în declaraţiile sale de avere venituri oficiale provenite din activitatea „Victoria Leasing”.

Pe lângă clădirea de pe bd. Grigore Vieru, soţii Andronachi au în proprietate un spaţiu comercial amplasat pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt cu o suprafaţă totală de 260 m.p. Acesta a fost cumpărat de cei doi în august 2013, ulterior fiind dat în arendă firmei „Trabo Plus”, care gestionează reţelele „Andy’s Pizza” şi „La Plăcinte”. Deputatul însă locuieşte, împreună cu familia, într-un apartament de 218 m.p. din sectorul Buiucani al capitalei, fiind achiziţionată în noiembrie 2014 de deputat de la părinţii săi, Tudor şi Zinaida Andronachi.

La rândul lor, părinţii deputatului, care până ca fiul lor să devină deputat locuiau în Nisporeni, locuiesc acum într-un imobil cu două niveluri în imediata apropiere cu imobilul în care locuieşte ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari. Casa însă nu este înregistrată la Cadastru, deşi imobilul e funcţional, iar vecinii au declarat pentru ZgG că Tudor şi Zinaida Andronachi locuiesc acolo.

0