Ce efect are fumatul asupra minţii noastre? Rezultate suprinzătoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Persoanele care fumează prezintă un risc mai mare de a se sinucide, comprativ cu cele care n-au fumat niciodată, iar „vinovate” ar putea fi anumite substanţe conţinute în ţigări. Nicotina din tutun poate declanşa apariţia unor tulburări psihiatrice sau le poate agrava pe cele deja existente, sugerează un nou studiu.

Studii precedente arătaseră că fumătorii sunt mai predispuşi la sinucidere, dar se credea că explicaţia ar consta în faptul că persoanele cu tulburări psihiatrice ar fi, în general, mai înclinate să fumeze.

Însă un nou studiu sugerează că e vorba despre o legătură directă: nicotina din tutun ar putea declanşa apariţia unor  tulburări psihiatrice sau le-ar putea înrăutăţi pe cele deja diagnosticate, mărind şi riscul de suicid.

Analizând, cu metode statistice, diferitele politici publice legate de fumat în diverse state americane, cercetătorii de la Washington University, St. Louis, au comparat rata sinuciderilor în statele americane care au sporit taxele asociate cu fumatul şi au interzis fumatul în locuri publice  cu cea din statele care nu au aplicat asemenea măsuri.

În statele „anti-fumat”, în perioada 1990- 2004, rata sinuciderilor a scăzut cu 15% faţă de media naţională.

Deşi nu se cunoaşte exact mecanismul prin care fumatul sporeşte riscul sinuciderii, cercetătorii cred că nicotina ar putea fi de vină; ca şi alte substanţe ce dau dependenţă, ea poate influenţa depresia, nivelul de anxietate sau poate mări riscul de a deveni dependent şi de alte substanţe.

În orice caz, studiul, publicat în jurnalul Nicotine & Tobacco Research, demonstrează clar că fumatul are un impact asupra riscului de suicid şi arată că e necesar ca oamenii de ştiinţă să studieze mai detaliat efectele fumatului şi ale nicotinei, nu numai asupra sănătăţii fizice – aşa cum au făcut majoritatea studiilor de până acum – ci şi asupra sănătăţii mentale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...