Ce crede jurnalista RISE Moldova despre urmărirea sa de către un provocator de meserie

Ce crede jurnalista RISE Moldova despre urmărirea sa de către un provocator de meserie

Jurnalista RISE Moldova, Liuba Șevciuc, a fost urmărită de un provocator de meserie. S-a întâmplat a doua zi de la publicarea „Paradisul oligarhului”, o anchetă despre vilele din străinătate ale lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Jurnalista spune că acest lucru a fost făcut pentru a fi intimidată și discreditată. Afirmațiile au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8,, transmite IPN.

Liuba Șevciuc spune că este normal ca jurnaliștii să meargă la întâlniri cu diferiți oameni, ca diferite persoane să intre în redacțiile media, dar nu este normal când cineva urmărește ziariștii și cunosc în detaliu informații despre viața lor personală, despre familie. Jurnalista spune că bărbatul a urmărit-o cu scopul de a o discredita și a o intimida.

Vedeți și: (VIDEO) Jurnalistă RISE, urmărită de acasă până la serviciu imediat după publicarea investigației despre vilele lui Plahotniuc

„Am încercat să aflăm care este cauza acestui filaj și persoana ne-a oferit mai multe versiuni: ba zicea că este din cauza anchetei „Paradisul oligarhului”, ba zicea că este la indicația domnului Cavcaliuc, șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției precum că acesta ar fi supărat din cauza unei investigații de-a noastre privind averea lui. Până la urmă, un răspuns exact și clar dumnealui nu ne-a dat”, a spus jurnalista.

Liuba Șevciuc a mai menționat că ar prefera ca autoritățile să se autosesizeze și să inițieze o anchetă.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a spus în cadrul aceleași emisiuni că asemenea acțiuni sunt elemente ale unui stat polițienesc, care în Republica Moldova se consolidează tot mai mult. Potrivit lui, jurnaliștii din Moldova nu mai sunt siguri să-și exercite meseria pentru că legislația și cei care trebuie să protejeze jurnaliștii nu o fac.

Citiți și: Cazul urmăririi jurnalistei RISE Moldova: IGP s-a autosesizat și a inițiat o anchetă

„Asta este o problemă a democrației care este fragilă în Republica Moldova, unde statul de drept nu funcționează, iar cetățenii acestei țări ar trebui să înțeleagă că libertatea jurnaliștilor și securitatea exercitării profesiei este o garanție pentru public”, spune directorul executiv al API.

Informația despre acțiunile de urmărire a jurnalistei Liuba Șevciuc a fost comunicată jurnaliștilor RISE în cadrul unei întâlniri cu o persoană implicată direct în acțiunea de filaj. Aceasta a descris cu lux de amănunte ce a făcut jurnalista pe parcursul zilei de 6 septembrie 2018 și a dezvăluit date veridice despre membrii familiei sale, cât și detalii din viața personală. Jurnalista afirmă că a făcut publică informația privind urmărirea sa pentru a se simți mai în siguranță.

0