Ce averi au Putin și cei mai importanți funcționari ruși

by Genko Genko

Președintele rus Vladimir Putin a încasat în anul 2013 venituri mai mici decât cele ale premierului său, Dmitri Medvedev, ale consilierilor Kremlinului și majorității miniștrilor, relatează AFP, care a consultat declarațiile de avere ale responsabililor ruși publicate vineri.

Conform acestor declarații, Putin a avut anul trecut venituri de 3,7 milioane de ruble (echivalentul a 74.000 de euro), mai puțin decât în anul 2012. El deține un apartament de 77 de metri pătrați, un teren de 1.500 de metri pătrați, un garaj de 18 metri pătrați și trei autoturisme.

Premierul Medvedev a avut în același an venituri de 4,3 milioane de ruble (85.000 de euro) și este proprietarul unui apartament de 368 de metri pătrați și al unui teren de 4.700 de metri pătrați.

Se observă că liderul rus, care susține că are un stil de viață modest, are venituri mai mici decât cele ale tuturor consilierilor săi. De exemplu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a încasat 9,2 milioane de ruble (185.000 de euro).

Cât despre membrii guvernului, numai trei au veniturile sub cele ale lui Putin, respectiv miniștrii agriculturii, telecomunicațiilor și mediului.

Dar în executivul de la Moscova se regăsesc și persoane cu venituri substanțiale, cum este Mihail Abizov, cel care veghează la transparența activității guvernului și a încasat anul trecut, datorită afacerilor în care este implicat, 282 de milioane de ruble (5,7 milioane de euro). Acesta îl devansează pe vicepremierul Igor Șuvalov, renumit pentru averea sa și care anul trecut critica regulile tot mai stricte de conduită și de transparență impuse funcționarilor publici, afirmând atunci că astfel de norme devin ‘periculoase’. Șuvalov a fost cu doi ani în urmă protagonistul unui scandal privind presupuse conflicte de interese, după ce mass-media a dezvăluit că a investit în companii strategice, precum Gazprom. Ulterior el a decis să-și repatrieze în Rusia active înregistrate în Insulele Virgine.

Alți miniștri cu venituri importante sunt cel al economiei, Alexei Uliukaev, cu 80,4 milioane de ruble (1,6 milioane de euro) și cel al finanțelor, Anton Siluanov, cu 39 de milioane de ruble (788.000 de euro). Cât despre șeful diplomației, Serghei Lavrov, potrivit declarației sale de avere el a încasat anul trecut numai 4,7 milioane de ruble (95.000 de euro).

CITIȚI ȘI...