Ce se face Primăria Chișinău fără primar și viceprimari; Cine va conduce instituția

by Genko Genko

Primăria Chişinău se confruntă cu o situaţie inedită. Instituţia a rămas fără de conducere, după ce rând pe rând, viceprimarii şi apoi primarul general au fost reţinuţi de CNA. Decizia de a alege o nouă conducere interimară aparţine Consiliului Municipal Chişinău.

Conform articolului 34 din Legea privind administraţia publică locală spune următoarele: „În cazul încetării înainte de termen a mandatului, al suspendării din funcţie sau al imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de către un viceprimar. Dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului”, conform Adevarul.

Astfel, în termen de cinci zile vom afla pe cine va alege CMC în funcţia de primar interimar al Capitalei.

Amintim că pe 25 mai 2016 a fost reţinut viceprimarul Vlad Coteţ. Acesta este învinuit într-un dosar de corupţie, alături de alţi funcţionari şi persoane fizice. Cauza penală a fost pornită pe faptul coruperii pasive, traficului de influenţă, falsului în acte publice şi depăşirii atribuţiilor de serviciu.

La 25 aprilie 2017 a fost reţinut viceprimarul Nistor Grozavu, fiind vizat într-un dosar de corupţie privind parcările cu plată din Chişinău. Iar exact peste o lună, Dorin Chirtoacă a fost reţinut de CNA pentru 72 de ore, joi, 25 mai, fiind bănuit de trafic de influenţă în dosarul parcărilor cu plată.

Edilul capitalei riscă până la 7 ani de închisoare.

CITIȚI ȘI...