Cazurilor de infecții respiratorii în țară, se află sub pragul epidemic; Recomandările medicilor

Cazurilor de infecții respiratorii în țară, se află sub pragul epidemic; Recomandările medicilor

La momentul actual, în Republica Moldova situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic. Ponderea cazurilor de infecții respiratorii acute severe a variat între 3,1% – 4,6% din numărul total de internări, săptămâna trecută.

Potrivit Ministerului Sănătății, în perioada 9 octombrie – 3 decembrie, curent au fost înregistrate un caz de gripă clinică, 67.708 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 3.295 cazuri de infecții respiratorii acute severe.

În laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 189 de probe privind prezența virusurilor gripale și non-gripale, fiind confirmată prezența virusurilor non-gripale la 64 persoane.

Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și reduce riscul apariţiei formelor severe de boală și numărului îmbolnăvirilor, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Către 4 decembrie curent au fost vaccinate împotriva gripei, în republică, 197.347 persoane din grupele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. Au fost vaccinați bolnavii cu boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistentă socială, copiii din orfelinate, persoane cu vârsta peste 65 de ani.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale vine cu mai multe recomandări.

. depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor,

. asigurarea respectării măsurilor de protecţie individuală şi colectivă,

. respectarea măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,

. folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru gripă,

. evitarea zonelor aglomerate şi expunerea prelungită la frig,

. respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe,

. odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru menţinerea unui corp sănătos.

0