Cazul tinerei care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului: A fost neglijată de medici, iar pastilele pentru avort și le-a procurat singură

Cazul tinerei care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului: A fost neglijată de medici, iar pastilele pentru avort și le-a procurat singură

Directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun, a fost sancționat de Ministerul Sănătății, iar șeful Secției Ginecologie, Veaceslav Rezneac, a fost demis, după ce comisia de anchetă a Ministerului a constatat că, la începutul acestui an o tânără din Anenii Noi a avortat singură în toaleta Institutului. Mai mult, ancheta arată că femeia singură și-a cumpărat pastilele pentru avort pe care spitalul este obligat să i le dea.

Conform anchetei, demarate după ce cazul tinerii a ajuns în vizorul presei, fiind povestit în grupurile pentru femei pe rețelele de socializare, pacienta a fost nevoită să își procure singură medicamentele pentru avort, ulterior a avortat singură în toaletă, fiind neglijată pe personalul spitalului,

Potrivit medicului obstetrician-ginecolog și șefului IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, Iurie Dondiuc, tânăra a fost nevoită să avorteze singură în toaleta instituției din cauza managementului defectuos.

„Comisia a constatat că a avut loc un avort, și nu o naștere. La examenul ultrasonographic s-au depistat anomalii de dezvoltare a fătului. Pacienta a fost redirecționată la IMSC pentru confirmarea prezenței acestei anomalii și luarea unei decizii în continuare. Aici, a fost spitalizată, examinată și s-a constat că fătul are malformații a organelor interne. Ulterior, pacienta a fost examinată de specialiști geneticieni. În asemenea cazuri, așa prevăd standardele internaționale, este posibil de făcut întreruperea sarcinii, cu acordul nemijlocit al femeii. Ceea ce a fost efectuat, pacienta dându-și acordul. Chiar dacă instituția medicală are medicamente, dar spre marele regret pacienta și-a procurat singură pastile. Am primit răspuns de la medic curant că se mai întâmplă”. a declarat Dondiuc.

Citește și: Mai mulți responsabili din cadrul Institutului Mamei și Copilului, suspendați din funcție după ce o tânără ar fi născut singură în toaleta instituției

Mai mult, femeia nu a fost monitorizată permanent atunci când i-au fost administrate preparatele medicamentoase, aceasta fiind neglijată de medicul de gardă și de către personal.

Astfel, director IMSP, Sergiu Gladun, a precizat că sora principală, șeful ginocologie, asistenta medicală de gardă sunt pedepsiți cu eliberarea din funcție, iar cu mustrare aspră sunt pedepsiți – medicul de gardă obstetrician- ginecolog, care a fost pe 13 -14 decembrie de serviciu și directorul centrului perinatal.

De menționat că, membrii Comisiei nu au discutat direct cu femeia, întrucât acesta se află peste hotarele țării. Tânăra care acuză medicii din cadrul Institutul Mamei și Copilului de malpraxis are 19 ani.

Comisia de anchetă anunță că acest caz a intrat și în vizorul poliției.

0