Cauza penală de învinuire a primarului capitalei, trimisă în judecată. Procurorii solicită CMC-ului suspendarea lui Chirtoacă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Urmărirea penală în dosarul referitor la parcările cu plată, ce îl vizează pe primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost finalizată, urmând ca dosarul sa fie expediat în instanţa de judecată. Potrivit actului de învinuire, primarul capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată şi infracţiunea de trafic de influenţă, în variantă agravată. Astfel, procurorii solicită suspendarea din funcţie a edilului până la pronunţarea unei sentinţe.

Procuratura Anticorupţie, care a instrumentat dosarul, susţine că infracţiunile s-au produs în în următoarele circumstanţe:

În perioada 2014-2015, Consiliul municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în mun. Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în municipiul Chişinău. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul capitalei Nistor Grozavu.

În primăvara anului 2015, omul de afaceri Alexandru Pincevschi (notat în comunicat ca „P.A.”) a stabilit o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun.Chişinău, Igor Gamreţhi, cunoscând că acesta este fost coleg de clasă al primarului general al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri l-a rugat pe Gamreţchi să intervină pe lângă edilul capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Gamreţchi i-ar fi comunicat primarului despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău. Astfel, după cum reiese din probele administrate la dosar, ulterior Igor Gamreţchi i-ar fi transmis lui Alexabndru Pincevschi că, în schimbul a 26% din capitalul social al companiei, care va fi desemnată câştigătoare, ar putea să-l convingă pe primarul municipiului Chişinău şi pe alţi factori de decizie ai Primăriei să susţină acest proiect în forma avantajoasa pentru el. În aceste condiţii, Gamreţchi a fost ajutat de Pincevschi, prin intermediul unor persoane de încredere, să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior a devenit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută.

Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezenta acea recompensă pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie.

După ce compania din Cipru a devenit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul ar fi dat indicaţii pentru iniţierea licitaţiei, iar compania numită a câştigătat, conform înţelegerilor stabilite anterior între persoanele menţionate. De asemenea, tot la indicaţiile primarului, viceprimarul Nistor Grozavu a semnat contractul fără avizul CMC, chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat, stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău.

„Primarul capitalei a ignorat cu bună ştiinţă aceste prevederi legale şi a dispus începerea lucrărilor de proiectare, avizând personal pozitiv certificatele de urbanism, asa cum reiese din probele administrate în dosarul de urmărire penală. În aceste circumstanţe, prin acţiunile sale intenţionate, primarul municipiului Chişinău a săvârşit infracţiunea prevăzută de art.324 alin.(3) lit.a),b) Cod penal – coruperea pasivă, adică acceptarea şi primirea, prin mijlocitor, de către o persoană cu funcţie de demnitate publică, de bunuri în proporţii deosebit de mari, ce nu i se cuvin, pentru sine şi pentru o altă persoană, pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale”, se spune în comunicat.

De asemenea, prin acţiunile sale intenţionate, primarul capitalei „a comis, prin participaţie în calitate de autor”, trafic de influenţă, adică „acceptarea şi primirea prin mijlocitor, de bunuri, în proporţii deosebit de mari, pentru sine şi pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă şi care susţine că are influenţă asupra unor persoane publice, persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a-i face să îndeplinească şi să grăbească îndeplinirea unor acţiuni în exercitarea funcţiilor, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvârşite”.

„În vederea excluderii oricăror influenţe asupra martorilor, unii dintre care exercită anumite funcţii în cadrul primăriei Chişinău, procurorii solicită Consiliului Municipal Chişinău suspendarea din funcţie a primarului general pe durata procesului de judecată. Este o măsură procesuală de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din Primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publică pe care o deţine învinuitul, a subordonarii faţă de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor, lucru ce ar fi în detrimentul urmăririi penale şi ar putea afecta bună desfăşurare a procesului de judecată”, se mai arată în comunicatul remis în acest sens.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...