Câți oameni trebuie să voteze pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă astfel ca acesta să fie demis și ce urmează în acest caz. Răspunsul lui Iurie Ciocan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un referendum poate fi calificat valabil dacă la votare se prezintă cel puțin o treime din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale de bază, iar pentru ca primarul să fie revocat pentru acesta trebuie să voteze cel puțin același număr de alegători care a votat pentru numirea sa în funcție. În cifre, aceasta ar însemna cam 213,3 mii de participanți la referendum (o treime din 640 de mii de alegători înscriși în liste) pentru calificarea acestuia prin prisma prezentării la urnele de vot și peste 163.570 alegători care să voteze pentru revocarea primarului.

Acesta este răspunsul fostului președinte al Comisiei Electorale Centrale, actual membru CEC, Iurie Ciocan, oferit în cadru emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21. Întrebat dacă acest lucru este posibil, acesta a menționat că „alegătorii trebuie să decidă”. Asta deoarece, a spus Ciocan, „nu există sarcini imposibile”.

„Rolul CEC-ului este de a crea condiții, în limita legii, pentru ca alegătorii, cei care doresc să facă acest lucru, să vină în biroul electoral unde au votat tot timpul, să meargă să-și exprime voința”, a opinat membrul Comisiei Electorale Centrale, precizând totuși că din circa 15 referendumuri locale de revocare a primarilor organizate până acum, niciun primar nu a fost demis din funcție pe această cale.

„Rigorile care garantează stabilitatea în funcție pentru un primar sunt destul de mari. Este o lege care garantează oricărui primar ales o stabilitate în funcție. (…) Numărul de alegători care l-au susținut pe acest primar în funcție, nu este obligatoriu aceiași alegători, dar același număr de alegători trebuie să se expună pentru revocarea lui. Contrar, riscăm să avem referendumuri odată la trei luni”, a mai menționat Ciocan precizând că „legea-i bună, indiferent de speța despre care vorbim”.

Cât ține de boicotarea referendumului, decizie adoptată de Partidul Liberal în cazul referendumului de duminică 19 noiembrie, din Chișinău, Iurie Ciocan consideră că spre deosebire de alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale, în cazul unor referendumuri aceasta este „o opțiune”, aducând drept exemplu îndemnul PCRM de a boicota referendumul de modificare a Constituției din 5 septembrie 2010.

Întrebat ce urmează în cazul în care acest exercițiu va avea o finalitate cu succes pentru cei care l-au inițiat, adică Dorin Chirtoacă va fi demis, Iurie Ciocan a menționat că urmează ca CEC să stabilească data alegerilor locale noi, care se organizează de două ori pe an, la mijlocul lunii mai și la mijlocul lunii noiembrie. Astfel, în cazul dat, acestea ar urma să aibă loc la mijlocul lunii mai 2018.

Dacă lumea nu se prezintă la referendum sau se prezintă, dar votează pentru menținerea lui Dorin Chirtoacă în funcție, atunci „se păstrează situația actuală”. „Situația actuală este complicată pentru că actualul primar ales mai are și niște calități procesuale, despre care eu nu știu prea mult și nu e bine să mă dau cu părerea”, a conchis Iurie Ciocan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...