Câte 1 milion de lei se aloca anual din bugetul municipal pentru pomparea apei din mina Chișinău

by D M
Distribuiti mai departe...

Câte 1 milion de lei se aloca anual din bugetul municipal pentru pomparea apei din Mina Chișinău, pe care consilierii municipal din partea Partidului „ȘOR” vor să o transforme în obiectiv turistic. 

„Ce fel de turism sa faci cind mina e plină cu apa?”, întreabă, într-o postare pe Facebook, Ilian Cașu, fruntaș aș Partidului Nostru și fost consilier muncipal. El declară că în timpul mandatului său a convenit instalarea unei stații de pompare în mină pentru a canaliza apa în rețeaua ÎM “Apa-Canal”.

„Astfel s-ar fi creat condiții atât pentru tăierea calcarului, cât și pentru explorarea minei în scopuri de agrement”, spune Ilian Cașu.

„Ce face Ion Ceban? Acorda la solicitarea partenerilor PSRM în CMC, consilierilor Shor, 150,000.00 lei din bugetul municipal pentru (ATENTIE!) “eloborarea conceptului turistic în Mina Chișinău”. Ce fel de turism să faci când mina e plină cu apa?”, adaugă Ilian Cașu, subliniind că suma alocată pentru conceptul turistic este exagerată. „Miroase puternic a hoție și откат”, scrie el în ăncheiere.

Partidul „ȘOR” s-a grăbit să anunțe printr-un comunicat de presă că Mina din Chișinău va deveni unul dintre punctele de atracție turistică ale Capitalei. În comunicat nu se menționează însă nimic despre apele subterane care au inundat Mina în proporție de 60 la sută – mai mult de un milion de tone de apă, potrivit ultimelor estimări. În unele galerii nivelul apei se ridică la un metru, în alte zone se ridică  până la opt metri.

Pentru a ajunge în zonele periculoase şi a le inspecta specialiştii se deplasează acolo doar cu barca. Apa care se acumulează continuu de când există mina este, în mare parte risipită, fără niciun folos.  Apa pompată din Mina Chişinău ajunge în râul Bâc, zilnic fiind vorba de 1.600 metri cubi de apă, o parte din care este utilizată de Regia Exdrupo pentru spălarea străzilor.

Dacă planul lui Ilian Cașu era aplicat în practică, apa era vândută întreprinderii Apă Canal pentru a o furniza consumatorilor, înainte să treacă printr-un proces de tratare corespunzător. În acest fel, Mina nu doar și-ar fi eliberat galerile de apă, dar ar fi obține și profit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.