Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim din cauza tensiunilor SUA – Coreea de Nord şi cât de probabil este un război

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu „foc şi furie cum n-a mai văzut lumea”, iar Phenianul a ameninţat teritoriul american Guam cu un atac cu rachete.

În plus, au apărut informaţii în aceste zile cum că Phenianul ar fi reuşit să miniaturizeze o bombă nucleară, pentru a o plasa pe una dintre rachetele sale intercontinentale, o posibilitate de care s-au temut mult timp Statele Unite şi aliaţii lor asiatici.

Sunt toate astea suficiente pentru a precede un conflict militar?, se întreabă BBC, care adaugă însă că experţii subliniază că nu sunt motive de panică. Deocamdată.

De ce este puţin probabil un război, în acest moment

Primul motiv ar fi că nimeni nu vrea război, deoarece un război în Peninsula Coreeană nu serveşte nimănui. Scopul principal al regimului de la Phenian este să supravieţuiască, iar un război cu SUA ar periclita serios acest lucru. În plus, Kim Jong-un nu vrea să meargă pe drumul pe care au sfârşit Moammar Gaddafi şi Saddam Hussein.

Pe de altă parte, şi americanii ştiu că o lovitură asupra Coreei de Nord ar determina regimul lui Kim să se răzbune pe aliaţii SUA – Coreea de Sud şi Japonia. Asta ar duce la pierderi impresionante de vieţi omeneşti, inclusiv moartea a mii de americani – trupe şi civili.

În plus, Washingtonul nu vrea să rişte ca rachete nucleare să fie trimise către teritoriul american.

De asemenea, singurul aliat al Phenianului, China, a ajutat regimul tocmai pentru că o prăbuşire a acestuia ar fi un rezultat strategic mult mai rău.

Trupele americane şi sud-coreene care se află la graniţa Chinei reprezintă o perspectiva cu care Beijingul nu vrea să se confrunte – şi exact asta ar aduce războiul.

Al doilea motiv este acela că, deocamdată, sunt doar vorbe, nu şi fapte. Preşedintele Donald Trump a ameninţat Coreea de Nord cu un limbaj neobişnuit pentru un lider american, însă acest lucru nu înseamnă că SUA fac şi paşi către un război.

Al treilea motiv este că acest scenariu nu este unul nou. Fostul adjunct de secretar de stat, PJ Crowley, subliniază că SUA şi Coreea de Nord au fost aproape de un conflict armat în 1994, atunci când Phenianul a refuzat să permită accesul inspectorilor internaţionali la facilităţile sale nucleare. În acel caz, diplomaţia a câştigat.

În plus, de-a lungul anilor, Coreea de Nord a transmis de mai multe ori declaraţii incendiare despre Statele Unite şi Coreea de Sud, ameninţând de mai multe ori să transforme Seulul într-o „mare de foc”. Iar sud-coreenii nu sunt îngrijoraţi, un oficial prezidenţial spunând miercuri că situaţia nu a atins un nivel de criză şi că este foarte posibil să fie rezolvată pe cale paşnică.

Deci ne liniştim?

The Guardian citează mai mulţi experţi, care spun că reacţiile vocale şi virulente ale lui Trump şi Kim Jong-un ar putea să nu ducă totuşi la un conflict, în ciuda războiului declaraţiilor.

Astfel, cei mai mulţi observatori cred că posibilitatea unui conflict rămâne una redusă, conducerea Coreei de Nord folosind programul nuclear mai degrabă că o monedă de negociere, decât ca armă de atac.

New York Times trece la rândul sau în revistă câteva motive pentru care ameninţarea unui război cu Coreea de Nord sună mai înspăimântător decât este de fapt.

Unul ar fi că Statele Unite au tot emis ameninţări vagi către Coreea de Nord, în ultimii 15 ani, însă fără rezulat. Al doilea motiv este că, în relaţiile internaţionale, acţiunile contează cu mult mai mult decât cuvintele.

Apoi, niciuna dintre părţi nu are imboldul de a escalada situaţia, iar toate părţile implicate înţeleg acest lucru. Al patrulea motiv ar fi că ţările tind să ignore semnalele neclare şi izolate precum cele date de Donald Trump.

În fine, dacă Trump va trimite mii de trupe din Guam în Coreea de Sud, atunci există motive de îngrijorare, însă altfel sunt doar declaraţii care nu merită atenţie.

Câteva semne de întrebare despre Guam

Revenind însă la Guam şi la ameninţările lui Kim Jong-un, guvernatorul insulei cu o suprafaţă de 4 ori cât a Chișinăului şi cu o populaţie de 160.000 de locuitori susţine că un asemenea atac ar fi un atac asupra Americii.

„Am luat legătură cu Casa Albă în această dimineaţă. Un atac sau o ameninţare la adresa Guamului este o ameninţare sau un atac asupra Statelor Unite. Au spus că America va fi apărată”, a declartat Eddie Baza Calvo. De asemenea, acesta a menţionat că insula are pregătite mijloacele de apărare.

Aflat în vestul Oceanului Pacific, în arhipelagul Marianelor, Guamul este folosit de către Statele Unite ca bază militară strategică. Aproape o treime din teritoriul sau este controlat de armata americană, iar circa 6.000 de trupe americane sunt staţionate acolo. Poziţia să geografică, în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene cu rază medie şi lungă, şi importantă militară fac din această insula o ţintă logică pentru Phenian, mai scrie The Guardian.

Presa de stat nord-coreeană a transmis, ulterior, că plănuieşte să lanseze patru rachete care să aterizeze în ocean, la circa 30 de kilometri distanţă de Guam, dacă planul va fi aprobat de Kim Jong-un. Planul va fi gata la mijlocul lunii august, iar liderul de la Phenian va trebui doar să-şi dea acordul, relatează BBC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...