„Carnagiul este pur și simplu inimaginabil”. Mărturiile din infern ale localnicilor captivi în enclava siriană Ghouta de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Civilii captivi în enclava siriană Ghouta de Est spun că au fost complet abandonați de sponsorii grupărilor rebele și la „bunul plac” al bombardamentelor neîncetate ale regimului lui Bashar al-Assad, susținut de avioanele de luptă ale Rusiei și de Iran.

Corespondentul The Guardian din Orientul Mijlociu, Marin Chulov, a reușit să stea de vorbă cu câțiva dintre civilii prinși în asediul Ghoutei.

Statele Unite, Qatar sau Arabia Saudită, care au înarmat rebelii din enclavă, pentru ca apoi să sisteze subit orice transfer de arme, „nu au avut destulă rezistență pentru treaba asta”, spune Afif Ahmed, un negustor din Douma, care s-a ascuns cu familia sub ruinele fostului său magazin.

„În schimb, Iranul și Rusia au rezistență. Cel puțin nu își abandonează prietenii (regimul lui Bashar al-Assad – n.r.)”.

La distanță de Ghouta Orientală, în nordul Siriei, și Turcia, un alt susținător vital al opoziției anti-Assad, și-a mutat lupa de pe această enclavă, reorientându-și finanțele și armele, laolaltă cu susținătorii ei rebeli sirieni, spre avanposturile kurde YPG (aliații SUA în lupta împotriva ISIS) din regiunea Afrin.

„Obișnuiau să ne spună: «Aveți încredere, tirania nu va triumfa» (…) Au fost mulți oameni cu tot soiul de promisiuni. Regret că am fugit și că nu am rămas să lupt alături de cei dragi”, i-a mărturisit prin telefon corespondentului The Guardian un fost rebel, Adnan Shamli, care a evadat din Ghouta de Est în luna iunie a anului trecut.

„Carnagiul de aici este pur și simplu inimaginabil. Qatarul nu ne-a dat niciun motiv pentru care ales să oprească finanțarea. Sperăm că își vor relua sprijinul. La fel și Turcia”, spune Wael Rahman, purtătorul de cuvânt al grupării rebele Falaq al-Rahman.

De la începutul – duminică – al unei noi campanii aeriene contra acestei enclave în care sunt asediate aproximativ 400.000 de persoane, peste 270 de civili – inclusiv 67 de copii – au fost ucişi, iar alte sute răniţi, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Mai multe spitale au fost scoase din serviciu, iar distrugerile sunt enorme în această regiune, asfixiată din 2013 de un asediu al regimului lui Bashar al-Assad şi pradă a unei crize umanitare acute, cu cazuri de malnutriţie şi foamete.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...