Candu şi Filip la monumentul deportaţilor: Cine nu ştie istoria riscă să o repete. Şi astăzi în Moldova avem din cei care vor să reabiliteze acest regim

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, alături de deputaţi şi membri ai Cabinetului de miniştri, au depus astăzi flori la monumentul dedicat celor deportați din scuarul Gării Feroviare din Chișinău, fiind şi cei mai matinali astăzi când se împlinesc 76 de ani de la primul val de deportări în Siberia. Potrivit celor doi, acele avenimente reprezintă o pagină tristă a istoriei neamului nostru şi „urmează a fi învăţată de către toţi”.

„Suntem aici pentru că, în primul rând, este o obligaţiune morală. Cineva din filosofi spunea că dacă nu ai memoria istoriei, rişti să o repeţi. Suntem aici pentru a pomeni primul val al victimelor deportărilor. Nu cred că este familie în Moldova care nu a avut de suferit din cauza deportărilor în Siberia sau Kazahstan. Cei care au avut de suferit au fost, de fapt, vinovaţi de un singur lucru, că nu au convenit regimului. Şi iată această lecţie urmează a fi învăţată de către toţi, pentru că şi astăzi, în Republica Moldova, avem din cei care încearcă să reabiliteze acest regim”, a menţionat premierul Pavel Filip.

Întrebat la cine anume s-a referit atunci când spunea că „şi astăzi, în Republica Moldova, avem din cei care încearcă să reabiliteze acest regim”, şeful Cabinetului de miniştri a spus: „Cred că sunt mai multe forţe politice, şi politicieni, dar şi oameni în societate care împărtăşesc aceste valori. Le auziţi în fiecare zi”.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat la rândul său că în fiecare an comemorăm în această perioadă valurile deportărilor care au avut loc. „O pagină neagră şi plină de lacrimi în istorie. Imaginaţi-vă că doar pentru primul val au fost pregătite peste 1300 de vagoane. 15 minute date la dispoziţie celor ca să îşi ia lucrurile şi să-şi ia rămas bun de la prieteni şi de la rude şi erau ridicaţi cei mai buni, toată intelectualitatea. E o pagină din istorie pe care trebuie să o învăţăm, încât să nu mai ajungem să promovăm valori care ne sunt nouă străine sau care au făcut în aşa fel încât să sufere populaţia acestei ţări, acestor neamuri”, a menţionat Candu.

Întrebaţi de ce au venit aşa de devreme, ţinând cont că liberalii urmau să organizeze un eveniment dedicat evenimentului, iar monumentul a fost edificat de primarul Dorin Chirtoacă pe care liberalii îl consideră un „deţinut politic”, cei doi au făcut referinţă la programul încărcat. Cât ţine de reţinerea lui Dorin Chirtoacă, Andrian Candu a menţionat că acesta, ca oricine altul, se bucură de prezumţia de nevinovăţie. „El este un coleg de-al nostru din fostele coaliţii cu care am lucrat foarte bine. Este primarul ales al Chişinăului şi până atunci va rămâne ca atare. Nu contează cine a edificat acest monument, ci simbolismul şi cui a fost dedicat, dar noi vorbim de sutele de mii de moldoveni care au avut de suferit în urma deportărilor”, a conchis Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...