Candu: Săptămâna viitoare încep dezbaterile publice la proiectul de modificare a sistemului electoral

Candu: Săptămâna viitoare încep dezbaterile publice la proiectul de modificare a sistemului electoral

Proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral lansat de Partidul Democrat (PD) va fi supus dezbaterilor, începând cu săptămâna viitoare, iar la discuții vor fi invitați reprezentanții partidelor parlamentare, opoziției și societății civile. Despre aceasta a anunțat președintele Legislativului, Andrian Candu, după ședința săptămânală a coaliției de guvernare.

„Am continuat discuțiile pe tema reformei clase politice și modalitățile prin care să aducem politicul mai aproape de oameni. Am discutat despre proiectul de lege privind votul uninominal. Încă nu cunoaștem când va fi examinat subiectul de către Comisia de la Veneția. De obicei, astfel de proiecte se analizează între 3 și 6 luni, dar poate dura și un an. Suntem deschiși să discutăm cu partenerii noștri și să avem cea mai bună analiză juridică a proiectului”, a declarat Candu.

Speakerul a amintit că PD a inițiat „acest proces pentru că realitatea politică a arătat că cetățenii sunt lipsiți total de control asupra celor pe care îi votează și trebuie să le dăm pârghii prin care să-i poată demite dacă nu își fac datoria” și a anunțat dezbateri publice pentru săptămâna viitoare.

„Vom iniția și procedura de dezbateri publice. În această săptămână vor fi expediate invitații la dezbaterile. Sunt așteptați reprezentanții partidelor parlamentare și extraparlamentare, opoziția, experți pe domeniul sistemelor electorale și reprezentanții societății civile. Dezbaterile vor avea loc săptămâna viitoare”, a precizat președintele Legislativului.

Candu s-a arătat indignat de faptul că mai multe ONG-uri au refuzat să participe la dezbateri și sune că PD va încerca să discute cu reprezentanții organizațiilor.

„Este stranie poziția celor care nu vor să vină la dezbateri. Totuși, cele 19 ONG-uri nu reprezintă societatea civilă. Vom continua discuția cu ei. Cetățenii cer schimbarea. Acest lucru este vizibil în sondajele de opinie. Nu văd de ce acest subiect este anulat de la an la an”, a mai spus Andrian Candu.

0