Candu: Chișinăul nu va pune „presiuni” pe Moscova pe tema notei care descrie abuzurile asupra demnitarilor

Candu: Chișinăul nu va pune „presiuni” pe Moscova pe tema notei care descrie abuzurile asupra demnitarilor

Autoritățile de la Chișinău nu au primit un răspuns oficial la nota transmisă Moscovei, în care este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

Potrivit președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Moscova a notificat Chișinăul că a luat act de nota transmisă și că aceasta este analizată minuțios.

„Nu am primit un răspuns direct la notă. Am primit un răspuns cum că nota este examinată în mod serios. Este un caz mai deosebit și sensibil. Autoritățile ruse au nevoie de timp pentru a analiza ceea ce se regăsește în notă și dosarele atașate acesteia”, a declarat Candu în cadrul unei conferințe online.

Speakerul spune că autoritățile de la Chișinău „nu vor grăbi și nu vor pune presiune” pe Moscova.

Totodată, Candu s-a arătat „surprins plăcut” de reacția Ministerului rus de Externe, care a anunțat că „conținutul notei autorităților Republicii Moldova, ridică multe întrebări” și „trebuie analizat cu atenție”, spre deosebire de reacția unor reprezentanți ai „clasei politice de la Chișinău”.

Oficialilor moldoveni li s-a cerut să se abțină de la deplasări în Federația Rusă, după ce autorităţile de la Chişinău au semnalat o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. Astfel, guvernarea a transmis o notă către conducerea Rusiei.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. „Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”, anunţă oficialii moldoveni.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni.

0