Cancelarul Angela Merkel denunță o altă formă de antisemitism printre refugiații arabi în Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel a denunțat – într-un interviu acordat unui post de televiziune israelian, difuzat duminică – apariția „unei alte forme de antisemitism” printre refugiații de origine arabă veniți în Germania, informează AFP.

„Avem un nou fenomen, în măsura în care avem numeroși refugiați printre care există, de exemplu, oameni de origine arabă care aduc o altă formă de antisemitism în țară”, a recunoscut cancelarul german la postul privat de televiziune „10”.

Aceste afirmații intervin în contextul în care un presupus atac antisemit comis marți la Berlin a provocat o vie emoție în Germania.

Conform presei germane, doi tineri, care purtau pe cap tradiționalele kippa evreiești, au fost atacați în plină stradă de trei indivizi.

Prezumtivul agresor principal – potrivit cotidianului Bild – care s-a predat poliţiei este un refugiat sirian şi a locuit anterior într-un centru de migranţi lângă Berlin.

În interviul ei, Angela Merkel a menţionat că guvernul german a numit un comisar responsabil de lupta împotriva antisemitismului. „Ne consternează faptul că nicio creşă, şcoală sau sinagogă nu poate fi lăsată fără protecţia poliţiei”, a afirmat ea.

Cancelarul german a reafirmat, de asemenea, că „securitatea Israelului face parte din raţiunea statului german”, dată fiind „responsabilitatea eternă” a ţării sale pentru Holocaust.

Cu toate acestea, Angela Merkel a respins posibilitatea ca Germania să urmeze exemplul Statelor Unite ale Americii şi să îşi transfere ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a anunţat preşedintele american Donald Trump: „Trebuie să lucrăm pentru o soluţie cu două state şi, în conformitate cu aceasta, statutul Ierusalimului trebuie clarificat”.

Decizia SUA a provocat indignarea palestinienilor care doresc să facă din Ierusalimul de Est, anexat de Israel, capitala statului la care aspiră.

În acelaşi interviu, cancelarul german şi-a reiterat, de asemenea, sprijinul pentru menţinerea acordului nuclear iranian dintre Teheran şi marile puteri. „Cred că este de preferat să avem un acord, chiar dacă nu este perfect, decât să nu avem unul”, a subliniat şefa executivului de la Berlin.

Semnat în 2015 între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), acordul este considerat prea lax de către conducătorii israelieni şi Donald Trump. Acesta din urmă ameninţă să reinstituie sancţiunile împotriva Iranului şi să retragă SUA din acord dacă semnatarii europeni ai documentului nu înăspresc prevederile acestuia înainte de 12 mai.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...