(VIDEO) Ortodocșii ruși amenință că vor arde toate cinematografele din țară; Filmul care i-a nemulțumit

(VIDEO) Ortodocșii ruși amenință că vor arde toate cinematografele din țară; Filmul care i-a nemulțumit

Autoritățile ruse au autorizat joi difuzarea unui film despre idila dintre ultimul țar rus Nicolae al II-lea și o balerină, poveste de dragoste ce a provocat mânia ortodocșilor tradiționaliști și a liderilor din Caucaz, informează AFP.

Pelicula spune povestea de dragoste dintre Nicolae al doilea şi o balerină pe nume Matilda. Conservatorii şi criticii religioşi spun că Ţarul nu a avut niciodată o aventură cu acea femeie şi că filmul este o insultă la adresa memoriei lui. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă rusă în 2000.

„Am dat permisiunea pentru lansarea filmului pe întreg teritoriul rus”, a indicat un înalt responsabil din cadrul Ministerului Culturii, Vyacheslav Telnov, citat de agenția de știri Interfax.

„Totuși, autoritățile locale din regiuni, ținând cont de tradițiile și obiceiurile popoarelor de pe teritoriul lor, pot decide în mod independent în privința utilității difuzării a acestui film”, a continuat acesta adăugând că nu a fost “nimic de interzis” la producția în cauză.

Cei care se opun difuzării filmului au ameninţat că vor da foc cinematografelor. Nicolae al doilea a fost executat împreună cu întreaga familie în 1918, din ordinul lui Lenin.

Lansarea peliculei va avea loc la finalul lunii octombrie.

0