Bombă de aviație de 100 kg, din perioada celui de-al doilea Război Mondial, depistată la Măgdăcești

Bombă de aviație de 100 kg, din perioada celui de-al doilea Război Mondial, depistată la Măgdăcești

O bombă de aviație de 100 kg, descoperită de un grup de muncitori în timpul executării unor lucrări la o conductă de gaz în satul Măgdăceşti, raionul Criuleni, a fost distrusă de geniștii Batalionului Geniu „Codru”, din cadrul Armatei Naționale. Echipa de geniști condusă de căpitanul Gheorghe Rotari a constatat că bomba era de producție germană, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Muniția a fost transportată la Baza Militară de Instruire de la Bulboaca, pentru a fi distrusă.

În total, pe parcursul lunii octombrie, geniștii Armatei Naționale au dezamorsat și neutralizat peste 20 de obiecte explozive de diferit calibru. Tot în luna octombrie, geniştii militari au lichidat un proiectil reactiv, de calibru 320 mm, depistat în cariera de pietriş din vecinătatea comunei Puhăceni, raionul Anenii Noi, şi trei mine antitanc TM-57, găsite în pădurea din apropierea satului Ghetlova din Orhei. Muniţiile au fost evacuate şi distruse în condiţii de maximă securitate.

Potrivit șefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, cele mai multe muniții, printre care bombe de aruncător, calibru 82mm, și grenade de mână, au fost depistate în localitățile din raioanele Căușeni, Anenii Noi și Călărași.

De menţionat că de la începutul anului curent, au fost executate 166 de misiuni de deminare şi neutralizate 302 obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.

0