BNS: În Moldova persoanele cu dizabilități constituie 7% din populația țării

by D M
Distribuiti mai departe...

Peste 176 de mii de persoane cu dizabilităţi există în Moldova în prezent, iar aproape fiecare a șaptea are handicap grav. Aşa arată cele mai recente cifre ale Biroului Național de Statistică, făcute publice cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată anual în 3 decembrie.

Din cifra totală, 10.600 mii sunt copii cu vârsta de 0-17 ani.  Totodată, minorii cu dizabilităţi constituie aproape 2% din numărul total al copiilor din Republica Moldova.
Datele statistice mai relevă că în țară există mai mulți bărbaţi cu handicap decât femei, cifra acestora fiind de 51,5%.  Iar cei mai mulți moldoveni cu handicap trăiesc în sate. 

Potrivit datelor BNS, care prezintă situația din 2018, motivele principale ce determină dizabilitatea primară sunt tumorile (18,5%), bolile aparatului circulator (17,7%), după care urmează bolile sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv (11,4%). În cazul a circa o mie de persoane, dizabilitatea primară a survenit din cauza bolilor sistemului nervos (10,2%), iar în circa șapte sute cazuri din cauza bolilor endocrine, de nutriție și metabolism (7,2%). Atât pentru oamenii de la orașe, cât și pentru cei din sate în structura dizabilităţii primare predominante rămân a fi tumorile (21,9% și, respectiv, 16,3%).

În ce privește copiii, cauza principală a dizabilității o constituie malformațiile congenitale (26,2%) și tulburările mentale și de comportament (25,3%), iar, în cazul persoanelor adulte cu vârsta 18-29 ani, dizabilitatea primară a fost stabilită în proporţie de 15,9% din cauza tulburărilor mentale şi de comportament şi 14,4% din cauza tumorilor. Persoanele cu vârsta 30-39 ani cel mai des au fost recunoscute cu dizabilitate având tumori (22,1%) și boli ale sistemului osteo-articular, ale mușchilor și țesutului conjuctiv (10,7%). Pentru grupul de vârstă 40-49 ani în top sunt tumorile (21,3%) și bolile aparatului circulator (15,0), iar începând cu vârsta de 50 ani, dat fiind faptul că, structura morbidităţii generale a populaţiei în vârstă este dominată de bolile caracteristice acestei vârste, respectiv şi dizabiltatea primară este determinată în cea mai mare măsură de boli ale aparatului circulator (25,8%), după care urmează tumorile (20,4%).

După examinarea repetată a aproape 39 de mii persoane, diagnoza a fost păstrată în cazul a 97,8% din pacienți.

Mărimea medie a pensiei de dizabilitate, în anul 2018, a constituit 1.278 lei. În funcţie de gradul de dizabilitate, mărimea acesteia variază de la 857,9 lei pentru persoanele cu dizabilitate medie până la 1590,6 lei pentru cele cu dizabilitate severă. Comparativ cu anul 2014, mărimea medie a pensiei de dizabilitate s-a majorat în medie cu 46,0%, în timp ce mărimea medie a pensiei per total a crescut cu 57,2%. Pentru participanţii la lichidarea avariei de la Cernobâl şi militarii în termen, mărimea medie a pensiei a constituit 2.755,1 lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...