Bloomberg: Exporturile de gaz natural lichefiat din SUA nu vor înlocui livrările Rusiei către Europa

by Genko Genko

Livrările de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite nu vor putea înlocui importurile convenţionale ale Europei din Rusia, întrucât cantitatea va fi insuficientă, iar companiile exportatoare vor căuta să vândă în Asia, unde preţurile sunt mai mari.

Exporturile de GNL din SUA, programate să înceapă din 2016, nu vor compensa o eventuală scădere, în contextul crizei din Ucraina, a importurilor din Rusia, care asigură circa 30% din consumul Europei, a declarat Jean Abiteboul, preşedintele Cheniere Supply & Marketing, care deţine în SUA unul dintre puţinele terminale avizate pentru export de autorităţile americane, potrivit Bloomberg.

Exporturile de gaz lichefiat ale SUA nu vor avea impact în actualul conflict, iar ulterior vor viza probabil pieţele cu preţuri mai mari din Asia, a declarat Will Pearson, director pentru energie globală şi resurse naturale la firma de consultanţă Eurasia Group.

„Nu poţi înlocui gazele ruseşti cu GNL, mai ales doar cu GNL din SUA. Situaţaia va forţa probabil oamenii să se gândească mai atent la diversificarea aprovizionării, la securitatea livrărilor şi nu doar la preţ şi ar putea, de asemenea, să dea o şansă suplimentară importurilor de GNL în Europa, inclusiv celor din SUA”, a declarat Abiteboul la o conferinţă organizată la Amsterdam.

Comisia Europeană va pregăti până în iunie un plan pentru reducerea dependenţei de importurile din Rusia şi pentru creşterea securităţii aprovizionării, în contextul escaladării crizei dintre Rusia şi Ucraina. Circa jumătate din exporturile de gaz rusesc către Europa tranzitează gazoductele din Ucraina. Disputele dintre cele două ţări au condus la perturbarea livrărilor în 2006 şi 2009.

Gazul lichefiat din SUA dar şi cel din alte surse nu va ajunge probabil în Europa după ce preţurile pe piaţa National Balancing Point din Marea Britanie au scăzut cu 36% în acest an, iar vremea foarte rece a crescut preţurile la Henry Hub din SUA cu 6,8%, a declarat Thierry Bros, analist la Societe Generale din Marea Britanie.

„Europa poate face unele lucruri, dar nu cred că exporturile din SUA sau importurile de GNL de pe piaţa globală reprezintă o soluţie pentru Europa. Dacă Europa are nevoie de GNL, are infrastructura şi opţiunea de a atrage gaz de pe alte pieţe. Problema este că gazul de pe alte pieţe este mai scump decât cel rusesc”, a declarat Andrew Walker, şeful pentru strategia GNL la BG Group.

Rusia creşte livrările de gaze către Europa pentru a „distruge concurenţa” unor proiecte noi înainte ca acestea să înceapă, a declarat analistul Societe Generale.

De asemenea, ruşii doresc ca depozitele de înmagazinare din Europa să fie pline în cazul unei perturbări a tranzitului prin Ucraina, care are dificultăţi la plata datoriilor.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa de Vest s-au situat la 448 milioane de metri cubi la 15 mai, în urcare de la 425 milioane de metri cubi la începutul lunii, potrivit datelor Ministerului Energiei din Rusia.

CITIȚI ȘI...