Bloomberg: Ce pregătește Vladimir Putin? Ar putea lansa noi acțiuni politice și militare în Europa de Est

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Expertul Eugene Rumer susține, într-un editorial Bloomberg, că Vladimir Putin, probabil, va încerca să lanseze noi acţiuni politice şi militare în ţări din Europa de Est, după ce a declarat din nou victoria în Siria şi în perspectiva unui nou mandat.

Vă amintiţi momentul în care Putin a câştigat războiul civil din Siria? Era în primăvara anului 2016; aflat în vizită în acest stat afectat de război, preşedintele Rusiei le spunea trupelor: „Cred că misiunea Ministerului Apărării şi a forţelor armate ruse a fost îndeplinită în totalitate. Cu participarea armatei ruse, forţele armate şi patriotice siriene au reuşit să obţină un rezultat semnificativ în combaterea terorismului internaţional (…)”, noteaza Bloomberg.

A fost o surpriză când, în decembrie 2017, Vladimir Putin a simţit nevoia de a se repeta: „Misiunea combaterii grupurilor armate din Siria, scopul operaţiunilor militare de amploare au fost în mare parte atinse. Felicitări!”, continua Bloomberg, amintind că, la începutul lui februarie 2018, unităţi formate din „mercenari” ruşi şi trupe ale regimului Bashar al-Assad au atacat o bază militară din Deir Azzor în care erau insurgenţi susţinuţi de SUA şi membri ai forţelor speciale americane, cu un rezultat nu foarte bun pentru atacatori. Există informaţii despre moartea a aproximativ 200 de ruşi.

Cine erau aceşti mercenari? Lucrau la o firmă rusă numită Wagner, foarte apropiată de Kremlin. Chiar dacă Vladimir Putin poate pretinde că erau pur şi simplu trupe închiriate pentru obţinerea de profituri în deşert, este destul de suspicios faptul că, după cum a relatat agenţia Bloomberg, răniţii au fost transportaţi urgent la spitale din Rusia, explică editorialistul Tobin Harshaw într-un material intitulat „Ce pregăteşte Vladimir Putin? Iată concluziile specialiştilor: După ce a proclamat (din nou) victoria în Siria, există riscul de a reveni în Europa de Est”.

Ruşii folosesc companii de securitate private, „cu un avantaj dublu: în primul rând, trupele pot fi suplimentate în situaţii în care armata rusă nu trimite militari și în al doilea rând, ei pot nega oricând implicarea în incidente şi pot susţine că au redus efectivele militare în Siria”, explică expertul Eugene Rumer, director pentru zona Rusia şi Eurasia în cadrul Institutului Carnegie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...