Bilanțul operațiunii „Tomograf”: 14 bănuiți, dintre care 7 reținuți și 7.000.000 lei, ridicați de CNA

Bilanțul operațiunii „Tomograf”: 14 bănuiți, dintre care 7 reținuți și 7.000.000 lei, ridicați de CNA

În total 14 persoane sunt bănuite de corupere pasivă și abuz de serviciu în dosarul medicilor reținuți ieri pentru crearea unei scheme infracționale de estorcare a banilor de la pacienți. Din cei 14, șapte sunt deținuți în izolatoarele CNA și al Poliției pentru 72 de ore. Deși oferă declarații organului de urmărire penală, doar unul dintre bănuiți își recunoaște vina pe deplin.

Astăzi, procurorii anticorupție urmează să pună sub învinuire cele șapte persoane, iar ulterior să ceară instanței de judecată aplicarea, pe numele lor, a arestării preventive pentru 30 de zile.

Menționăm că, ieri, în cadrul perchezițiilor, operate de CNA și procurori, au fost ridicate mai multe sume de bani, în diferită valută, estimate la 7.000.000 de lei. Banii au fost ridicați din birourile de serviciu ale unor medici, de la domiciliile lor, precum și din casetele metalice, depuse în două bănci comerciale din capitală.

Vedeți și: Sume importante de bani, pe numele șefului secției din cadrul CDRM. Șapte angajați, reținuți de CNA

În același context, procurorii vor analiza probele acumulate pe parcursul documentării cazului, celor colectate în urma perchezițiilor, dar și să stabilească proveniența banilor depistați în cadrul operațiunii pentru a decide asupra aplicării sechestrului.

Amintim că, cele 14 persoane sunt cercetate penal pentru săvârșirea abuzului de serviciu și coruperii pasive, precum și complicității la comiterea celor două infracțiuni. Legislația în vigoare prevede o pedeapsă de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de până la 10 ani și o amendă în mărime de 8.000 de unități convenționale.

Procuratura anticorupție conduce urmărirea penală.

0