Berea – un medicament mai eficient împotriva durerii decât paracetamolul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două halbe de bere reprezintă un „medicament” mai eficient împotriva durerii decât paracetamolul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Greenwich, care avertizează totuși că aceasta băutură trebuie consumată cu moderație, informează independent.co.uk.

Dacă vă doare capul, aveți impresia că încăperea în care vă aflați se învârte și stomacul vă dă senzația că „se clatină”, ideea de a lua un analgezic pare una destul de bună. Însă, potrivit unui nou studiu, există un remediu mai eficient, arată News.ro. Și nu doar pentru starea de mahmureală – potrivit acestui studiu, două halbe de bere sunt mai eficiente în calmarea durerii decât un analgezic clasic.

Realizând o meta-cercetare, bazată pe 18 studii precedente, cercetătorii de la Universitatea Greenwich din Marea Britanie au descoperit că două halbe de bere pot să reducă intensitatea disconfortului fizic cu 25%. Crescând concentrația de alcool din sânge cu aproximativ 0.08%, această băutură oferă organismului „o mică ridicare a pragului de rezistență la durere” și, din acest motiv, contribuie la o „reducere – între moderată și consistentă – a intensității durerii”, afirmă autorii cercetării.

„Alcoolul este un analgezic eficient, care oferă o reducere relevantă din punct de vedere clinic a intensității durerii, fapt ce ar putea să explice folosirea eronată a alcoolului de acele persoane care suferă de dureri persistente, în pofida consecințelor potențial nocive ale acestei băuturi pe termen lung asupra sănătății”, au explicat autorii studiului.

Nu este clar deocamdată dacă alcoolul reduce durerea prin influențarea receptorilor cerebrali sau prin diminuarea sentimentului de anxietate, făcându-i pe oameni să își spună că „durerea nu mai este atât de puternică”. „Alcoolul poate fi comparat cu medicamentele opioide precum codeina, iar efectele sale sunt mai puternice decât cele generate de paracetamol”, a declarat medicul Trevor Thompson, cercetător la Universitatea Greenwich din Londra și coordonator al studiului.

„Dacă am putea să fabricăm un medicament care să nu aibă acele efecte secundare nocive, atunci am obține o pastilă ce ar fi potențial mai bună decât medicamentele care există în acest moment pe piață”, a adăugat profesorul britanic. Totuși, experții au lansat și un avertisment în această privință și au spus că rezultatele noului studiu nu înseamnă ca alcoolul este întotdeauna benefic, mai ales atunci când este consumat în exces.

Ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie a fixat limita maximă de consum la 14 unități de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Această cantitate echivalează cu șase halbe de bere pe săptămână sau cu șase pahare de 175 de mililitri cu vin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...