BERD va susține Republica Moldova în realizarea proiectelor investiționale de importanță națională

by Genko Genko

Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD) va susține în continuare autoritățile Republicii Moldova în realizarea proiectelor investiționale de importanță națională, în special a celor din sectorul energetic. Declarațiile au fost făcute de prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, și vicepreședintele BERD, Betsy Nelson, ieri, la Nicosia, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.

În cadrul dialogului oficialii de la BERD au apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului financiar-bancar, energetic, al infrastructurii și altele, menționând că BERD va susține și în continuare procesele de modernizare a țării, implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova. În context, interlocutorii au discutat aspectele implementării și finanțării proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România, de modernizare a SA Termoelectrica, precum și a ÎS Calea Ferată din Moldova.

Interlocutorii au abordat și problema participării mai active a BERD în procesul de identificare a potențialilor investitori în băncile comerciale din Republica Moldova, precum și necesitatea atragerii mai multor companii private pentru finanțarea unor proiecte investiționale din țară.

Vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD, menționând că instituția este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în procesul de implementare a diferitor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, etc. În context, ministrul Economiei a abordat problema flexibilității BERD la condițiile de lansare a proiectului privind modernizarea SA Apă Canal din municipiul Chișinău, realizarea căruia va permite soluționarea mai multor problemepentru locuitorii capitalei.

În procesul discuțiilor, oficialii de la Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare și-au exprimat îngrijorearea vizavi de nivelul jos al absorbției de către Republica Moldova a resurselor financiare oferite de BERD țării noastre (circa 21% după statisticile anului 2016), solicitând întreprinderea unor măsuri mai eficiente de către autoritățile de la Chișinău în soluționarea problemei în cauză.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD, participa Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Forumul de Afaceri a oamenilor din domeniul economic, politic și diplomatic, care se va desfășoară în perioada 9 – 11 mai, în Cipru.

De la înființarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 115 proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 485 milioane EUR, dintre care 69% (333 milioane EUR) alocate pentru infrastructură, 13% (65 milioane EUR) pentru sectorul energetic, 9% (45 milioane EUR) pentru industrie, comerț și agro- 9% (42 milioane EUR) pentru instituțiile financiare.

CITIȚI ȘI...