Beneficiile necunoscute ale ciupercilor, un bun aliat al sănătăţii

by Genko Genko

Ciupercile sunt alimente comune, des întâlnite în alimentaţia multor familii, fiind cunoscute pentru faptul că ajută la pierderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii.

Însă, nu toată lumea cunoaşte faptul că, ciupercile conţin proteine numite lecitine, care se întâlnesc în cantităţi însemnate şi în legume. Aceste substanţe, pe lângă faptul că sunt buni nutrienţi, posedă capacităţi particulare care împiedică formarea şi dezvoltarea celulelor canceroase.

Studii recente au demonstrat că ciupercile cele mai active în acest sens, sunt cele japoneze: shiitake, cu proprietăţi antivirale puternice, maitake şi enokitake, bogate în polizaharide. Potrivit Sloan-Kettering Cancer Center, shiitake conţin lentinan, un beta glucan care stimulează sistemul imunitar, activând astfel anumite proteine şi celule(precum macrofacele şi celulele T) care luptă împotriva cancerului. Nu este întâmplător faptul că japonezii folosesc ciupercile asociate cu chimioterapia.

Dar nu doar ciupercile japoneze sunt bogate în substanţe benefice pentru organism, ci toate ciuperci, chiar și cele cultivate și consumate la noi, au proprietăți formidabile.

Alte cercetări recente au atribuit anumitor ciuperci din familia Pleorotus, capacitatea de a păzi organismul împotriva cancerului de colon și a celui de sân. Un studiu efectuat în Australia asupra unor voluntari de sex feminin, a arătat că, consumul a cel puţin 10 grame de ciuperci pe zi, a adus la reducerea cu 60% a pericolului de a dezvolta aceste tumori.

Specialiştii recomandă să consumaţi cât mai multe ciuperci, de dorit crude, în diferite salate. Dacă preferaţi gustul ciupercilor japoneze, e de preferat să le cumpăraţi în stare uscată, după care le lăsaţi în apă călduţă pentru câteva minute, pentru a se revigora. Ciupercile dau gust şi aromă mâncării dumneavoastră, totodată protejându-vă de mai multe boli.

CITIȚI ȘI...