Beijingul trimite submarine cu arme nucleare în calea vaselor americane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Submarinele cu armament nuclear ale Chinei vor pleca pentru prima oară în misiuni de patrulare în apele Oceanului Pacific, oficialii de la Beijing declarând că intenţia Statelor Unite de a instala sistemul de rachete THAAD în Coreea de Sud nu le lasă altă opţiune.

Chinezii nu au menţionat o dată la care prima patrulă de submarine va pleca în Pacific, dar un raport recent remis Congresului american de către Pentagon menţionează că US Navy se aşteaptă ca Beijingul să efectueze această mutare în cursul acestui an, relatează The Guardian.

Implicaţii majore

Liderii de la Beijing se simt ameninţaţi de prezenţa tot mai crescută a armatei americane în regiune, sistemul antiaerian THAAD şi noile rachete hipersonice dezvoltate de americani stârnind reacţii de nervozitate în China.

China efectuează teste pentru dezvoltarea rachetelor nucleare pentru submarine de mai bine de 30 de ani, dar programul a fost deseori afectat de erori în proiectarea armelor.

Până acum, Beijingul a avut o politică prudentă în dezvoltarea capacităţilor nucleare, dar declanşarea patrulelor cu submarine înarmate cu rachete balistice ar putea avea implicaţii majore pentru stabilitatea regiunii Asia-Pacific.

De-a şoarecele şi pisica

Pretenţiile teritoriale exprimate de Beijing asupra a aproximativ 80% din suprafaţa Mării Chinei de Sud au declanşat un joc de-a şoarecele şi pisica între cele două puteri militare, riscul unor incidente militare fiind în creştere după ce Marina americană a trimis patrule militare în apele internaţionale revendicate de China.

Acum, un alt joc între submarinele Chinei şi portavioanele şi submarinele americane ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Beijing şi Washington, conform spuselor lui Wu Riqiang, profesor în cadrul Universităţii Renmin din Beijing.

„Submarinele cu rachete nucleare ale Chinei sunt poziţionate în Marea Chinei de Sud şi, cel mai probabil, americanii vor trimite vase spion pentru a se apropia de acestea. Chinei nu îi va conveni acest lucru şi va încerca să le scoată din zonă”, apreciază profesorul chinez.

Tensiunile existente între cele două părţi au atras, cel puţin la nivel declarativ, reacţii şi din partea Moscovei, oficialii ruşi apreciind că instalarea rachetelor americane în Coreea de Sud va deprecia securitatea în regiune.

Greu de controlat

Chinezii sunt speriaţi că radarele bateriilor antiaeriene THAAD ar putea monitoriza o mare parte din mişcările armatei chineze, urmărind amplasarea arsenalului nuclear controlat de Beijing.

În ciuda flexării muşchilor nucleari ai Chinei, potenţialul în domeniu al Beijingului este destul de redus: doar 260 de focoase nucleare faţă de 7.000, cate deţin americanii, dar şi ruşii.

Abia de curând, noua strategie creionată de preşedintele Xi Jinping a început să potenţeze arsenalul nuclear al Chinei prin montarea mai multor focoase pe o singură rachetă sau prin dezvoltarea propriilor rachete hipersonice.

Submarinele cu armament nuclear ale Chinei sunt însă o altă problemă. Cunoscute sub numele de submarine din clasa Jin (tip 094 în jargonul militar chinez), fiecare poate căra câte 12 rachete cu focoase multiple, dar sunt greu de manevrat şi foarte zgomotoase.

„Cred că nivelul de zgomot emis de submarinele tip 094 şi lipsa de experienţă a comandanţilor navali de a coordona o astfel de flotă face imposibilă deplasarea acestora până în mijlocul Oceanului Pacific, de unde ar putea ameninţa coasta SUA”, afirmă profesorul Wu.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de Jeffrey Lewis, directorul unui institut american pentru neproliferarea programelor nucleare.

„Ceea ce analiştii occidentali ar putea vedea ca un semnal de alarmă, pentru omologii lor din China ar putea fi doar o minoră potenţare a capacităţilor de reacţie. Spre deosebire de occidentali, analiştii strategici ai Beijingului au avut o viziune surprinzător de relaxată asupra ameninţărilor nucleare”, crede Lewis.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...