Beijingul şi-a mărit de 400 de ori suprafeţele pe care le deţine în Marea Chinei, construind insule artificiale

by Genko Genko

China şi-a accelerat semnificativ eforturile pentru a-şi extinde stăpânirea în insulele din Marea Chinei a căror suveranitate se află în dispută, construind mici insule artificiale într-un ritm fără precedent, potrivit unui înalt funcţionar în cadrul Departamentului Apărării de la Washington, citat de AFP.

Citeşte şi: China se pregăteşte de război? Construieşte sute de insule în Pacific, posibil pentru baze militare

Pe baza acestor lucrări, China „şi-a extins suprafeţele pe care le ocupa, mărindu-le de aproape 400 de ori”, a declarat oficialul, precizând că Beijingul a câştigat 800 de hectare din ianuarie 2014, dintre care trei sferturi cu începere din ianuarie 2015.

Pentagonul a dat publicităţii vineri raportul său anual privind forţele militare ale Chinei în care face referire la acţiunile Beijingului în arhipelag.

Departamentul american al Apărării identifică patru zone de cucerire pe mare unde China a trecut de la stadiul de operaţiuni de dragare şi rambleiere la „construcţia de infrastructuri”, ce pot cuprinde porturi, sisteme de comunicaţie şi de supraveghere, şi „la cel puţin o pistă” pentru avioane.

China a săpat canale adânci pentru a permite marilor sale nave să ajungă la avanposturile asupra arhipelagului, potrivit documentului amintit.

Pentru numeroşi experţi, Beijingul caută să îşi consolideze astfel revendicările teritoriale asupra întregului arhipelag. Beijingul susţine însă că „astfel de construcţii se înscriu integral în cadrul suveranităţii chineze, ele sunt legitime, normale şi legale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Citeşte şi: (FOTO) Top 10 cele mai frumoase insule din lume, unde te poți relaxa la vară

CITIȚI ȘI...