BCE va verifica diviziile europene ale băncilor rusești

by Genko Genko

Diviziile din Austria ale două mari grupuri bancare ruseşti vor fi incluse în testele de stres ce vor fi derulate în acest an de Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

BCE a informat miercuri că numărul instituţiilor bancare care vor fi supuse în 2015 la o nouă rundă deteste de stres va fi extins cu nouă bănci. Printre cele nouă bănci se numără Sberbank Europe şi VTB Bank (Austria), diviziile din Austria ale primelor două mari bănci ruseşti: Sberbank şi VTB.

„Băncile au fost informate şi în lunile următoare vor lucra îndeaproape cu BCE în vederea finalizării exerciţiului până la finele lui 2015”, a declarat un purtător de cuvânt de la BCE.

Alături de Sberbank Europe şi VTB Bank (Austria), alte şapte bănci vor fi incluse pentru prima dată pe lista băncilor europene supuse la teste de stres: Banque Degroof (Belgia), Agence Francaise De Developpement (Franţa), J.P. Morgan Bank Luxembourg, divizie a grupului american JPMorgan Chase & Co, Unicredit Banka Slovenija (divizia din Slovenia a grupului bancar italian UniCredit), Kuntarahoitus Oyj (Finlanda) şi Mediterranean Bank plc (Malta).

Băncile europene au fost supuse anul trecut unor teste de stres pentru a întări sistemul financiar în faţa unor eventuale crize economice, în condiţiile în care BCE a preluat şi atribuţiile de supervizor al celor mai mari bănci din zona euro. Aceste teste sunt văzute ca un prim pas spre un control mai coordonat al sistemului financiar integrat din zona euro. Planurile Comisiei Europene prevăd o uniune a pieţelor de capital din cele 28 de state membre ale UE.

CITIȚI ȘI...