Bazele de date cu informaţii biometrice ale FBI provoacă îngrijorări

by Genko Genko

Biroul Federal de Investigaţii al Statelor Unite şi-a extins baza de date a amprentelor incluzând şi imagini pentru recunoaşterea facială, ceea ce a provocat mai multe îngrijorări printre susţinătorii dreptului omului, care sunt speriaţi că măsura va permite stocarea imaginilor preluate atât de la persoanele nevinovate cât şi de la infractori.

Baza de date cu informaţii biometrice (NGI) a FBI va include amprenta palmară, semnătura vocală, scanarea irisului şi recunoaşterea facială, pentru a permite identificarea mai rapidă a indivizilor.

De asemenea, bazele de date vor conţine şi imaginile faciale a milioane de cetăţeni nevinovaţi, a dezvăluit organizaţia Frontiera Fundaţiei Electronice prin intermediul Actului de Libertate a Informaţiilor.

Aproximativ 4,3 milioane de imagini vor fi adăugate în baza date până anul viitor ca parte dintr-un program de verificare a angajaţilor, ceea ce reprezintă o ameninţare la intimitatea personală.

Introducerea informaţiilor biometrice mai înseamnă că, prima oară în istorie, FBI îşi va uni bazele de date penale cu bazele de date civile.

Fiecare dosar va fi adăugat în lista de căutări, ceea ce însemnă că imaginile faciale ale cetăţenilor fără dosar penal ar putea fi la îndemâna anchetatorilor, sau oricui ar pune mâna pe baza de date.

CITIȚI ȘI...