Băsescu nu crede în integrarea europeană a Moldovei: România va rămâne pentru mult timp țară de graniță a UE

by Genko Genko

Președintele României, Traian Băsescu, a făcut o declarație care ar putea fi interpretată drept o lipsă de încredere în șansele de integrare prea rapidă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Prezent în studioul publicației române Evenimentul Zilei, Băsescu a declarat că ”România va rămâne pentru mult timp țara de graniță a NATO și UE și trebuie să fie extrem de puternică”. Declarația a fost făcută în contextul situației tensionate din Ucraina.

Șeful statului român a vorbit și de felul în care criza din Ucraina afectează țara noastră, remarcând că ”Moldova e țara cea mai afectată de situația din Ucraina. A creat un fel de nesiguranță faptul că o țară de dimensiunile Ucrainei e stopată din drumul către UE, întrebarea e ce se întâmplă cu o țară de dimensiunile Moldovei?”.

Băsescu a mai spus că odată cu declanșarea crizei ucrainene Bruxeless-ul a acordat mai multă atenție Moldovei, iar faptul că Moldova a obținut la 28 aprilie regim liberalizat de vize se datorează situației din țara vecină. ”Asta (criza din Ucraina n.r.) a accelerat procesele în favoarea Moldovei, de acordare a vizelor, de semnare a acordului de Asociere”.

Nu este pentru prima dată când Traian Băsescu se arată reticent față de șansele de integrare europeană a Moldovei. Acesta a spus în repetate rânduri că atâta timp cât nu va fi soluționat conflictul transnistrean, Republica Moldova nu are nicio șansă de a se integra în UE.

CITIȚI ȘI...