Băsescu: În R. Moldova avem o majoritate pro-europeană care nu îndrăznește să spună Rusiei ce e de spus

by Genko Genko

Președintele României, Traian Băsescu, a vorbit din nou, într-un interviu la Adevărul Live, despre situația din Republica Moldova în contextul ultimelor evenimente din Ucraina.

Acesta a cauționat politica puterii de la Chișinău în relația cu Rusia, pe care o consideră drept una duplicitară și fricoasă.

”Abordarea politică la Chișinău e una riscantă, de a nu spune direct în față la Moscova cum vor să rezolve problemă transnistreană, cum vor să evolueze spre Vest”, a declarat șeful statului român. ”În Republica Moldova avem o majoritate proeuropeană la guvernare care nu îndrăznește să-i spună Rusiei ce e de spus, și avem o opoziție anti-europeană puternică. Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE”, a mai adăugat acesta.

Băsescu a vorbit și despre manifestările pro-ruse tot mai pronunțate din unele regiuni ale Republicii Moldova: ”Referendumul din Găgăuzia a fost organizat după rețetă din Crimeea, în 5 februarie și a arătat drumul spre Uniunea Eurasiatica”. Totodată, el a exclus posibilitatea repetării unui astfel de scenariu la nivel național: ”Este foarte greu de crezut că un astfel de referendum va trece acum în Republica Moldova”.

Totuși, dacă Rusia ar aplica un scenariu similar cu cel din Crimeea în Republica Moldova, ”România nici într-un caz nu va interveni militar”, a mai spus șeful statului român.

CITIȚI ȘI...