Basarabenii îl bombardează cu emailuri pe ministrul Curaj; În 450 de licee din R. Moldova va merge un profesor din România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi susţinătorii ei l-au bombardat în aceste zile cu emailuri pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, deoarece, susţin liderii ei, acesta amână aprobarea deplasării unor profesori din Romania la festivităţile organizate în Republica Moldova cu ocazia ultimei zile de şcoală, a declarat pentru HotNews.ro, George Simion, preşedintele platformei unioniste.

Propunerea, venită din partea mai multor organizaţii civice, este aprobată de către Ministerul Educaţiei din Republica Moldova şi presupune ca în fiecare din cele 450 de licee din Republica Moldova să fie prezent un dascăl din România pe 31 mai, la careurile festive prilejuite de ultimul clopoţel.

Scopul este demararea unui proces de înfrăţire la nivel educaţional, între liceele de pe malul drept şi cel stâng al Prutului, care ar impulsiona inclusiv relaţionarea elevilor şi a părinţilor, care ar putea participa ulterior la activităţi didactice şcolare şi extraşcolare comune. Încuviinţarea întârzie însă să apară din partea Ministerului de la Bucureşti.

Unioniştii s-au mobilizat pe Internet şi au încercat să-l înduplece pe Curaj, trimiţându-i peste o mie de emailuri în ultimele 24 de ore.

Basarabeanul Panainte Ion-Dumitru, student la Universitatea Bucureşti – Ştiinţe Politice crede că „doar prin educaţie ne putem apropia între noi. Sper să vă schimbaţi atitudinea, 3 milioane de români de peste Prut îşi pun nădejdea în Dumneavoastră!”, scrie în emailul trimis.

Chiar şi elevii i s-au adresat ministrului: „Numele meu este Mîrza Alina, sunt eleva la Şcoala Centrală Bucureşti, dar sunt născută în Basarabia. Nu cred că este necesar să vă aştern printre aceste rânduri povestea mea, de ce sunt aici, sau de ce nu am rămas acolo. Este inutil şi absurd. Există o problemă mult mai importantă, Basarabia şi viitorul ei.”

Mariana, din Lăpuşna, Hînceşti îi scrie ministrului: „Îmi amintesc cu drag acea sărbătoare când veneau oaspeţi din altă localitate la festivitate. Şi cred că ar fi o bună oportunitate pentru profesorii de pe cele două maluri ale Prutului să lege parteneriate”.
image-2016-05-24-21018181-41-ministrul-curaj-asaltat-mesaje
Dacă Ministerul Educaţiei din Romania nu va adopta aceiaşi deschidere ca omologii de peste Prut, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a anunţat pentru joi de la ora 13:00 acţiuni de protest în faţa ministerului.

Acţiune similară cu primarii

O mie de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au adunat la începutul lunii aprilie la Bucureşti pentru a parafa parteneriate culturale şi economice între localităţile româneşti şi cele moldovene. Aceste acorduri vin cu avantaje clare pentru edilii moldoveni. Guvernul României poate sprijini cu bani proiecte necesare comunităţilor din localităţile înfrăţite, potrivit Digi24.ro.

„Aceste înfrăţiri ar trebui cumva şi bugetate în bugetele locale din Romania. Comunitatea locală ar vedea că ceva bun se întâmplă şi asta le-ar da încredere să susţină în continuare direcţia proeuropeană a Republicii Moldova. Dacă ar avea în fiecare an 100.000 de euro la bugetul lor suplimentar, credeţi-mă, lucrurile vor merge ireversibil spre integrarea europeană indiferent ce va fi în Guvernul Republicii Moldova, spune Dorin Chirtoacă, primar Chişinău.

„Să cerem guvernului Cioloş să finanţeze corespunzător autorităţile locale din Romania şi să susţină proiecte în Republica Moldova şi să nu mai bage bani în Guvernul domnului Plahotniuc de la Chişinău”, precizează George Simion, preşedintele Platformei unioniste Acţiunea 2012.

Solicitarea Acţiunii 2012

„În continuarea eforturilor făcute de întreaga societate românească, de apropiere a celor două maluri ale Prutului, ne propunem să facilităm schimbul de experienţă între cadrele didactice şi conducerea liceelor din România şi profesorii şi directorii liceelor din Republica Moldova. Demararea unui proces simbolic de înfrăţire la nivel educaţional, între liceele de pe malul drept şi cel stâng al Prutului, ar impulsiona inclusiv relaţionarea elevilor şi a părinţilor, care ar putea participa ulterior la activităţi didactice şcolare şi extraşcolare comune. Cea mai apropiată oportunitate pentru stabilirea unor astfel de legături este festivitatea de la finalul anului şcolar din Republica Moldova, care are loc în dimineaţa zilei de 31 mai sub denumirea de „Ultimul sunet”.

Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie şi Platforma Unionistă Acţiunea 2012, în parteneriat cu Asociaţia Obştească „Radio DATINA” din Chişinău şi Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, îşi asumă organizarea prezenţei a 400 de cadre didactice din Romania în 400 de licee din Republica Moldova, de pe 30 până pe 31 mai 2016, cazarea fiind asigurată de către organizatori. Transportul se face individual şi nu este asigurat. Repartizarea în licee se va face în funcţie de preferinţele transmise în scris şi de similarităţile existente între licee, semnalate de către organizatori. Astfel, vă solicităm sprijinul în desfăşurarea acestei acţiuni de amploare, prin invitarea directorilor de licee din România sau a reprezentanţilor acestora (în special profesori, directori şi inspectori şcolari de istorie şi de limbă română sau a responsabililor de proiectele educaţionale) la festivităţile de final de an şcolar din liceele din Republica Moldova.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...