Barroso: ”Autoritățile Republicii Moldova trebuie să decidă singure în chestiunea asocierii cu UE”

by Genko Genko

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și-a exprimat vineri, la Bruxelles, speranța că autoritățile din Republica Moldova vor putea decide singure, fără presiune externă, în privința asocierii cu Uniunea Europeană și a afirmat că este recunoscător României pentru interesul pe care îl arată în realizarea de interconectări cu Republica Moldova.

Întrebat ce va face Comisia Europeană pentru a se asigura că Republica Moldova va rămâne pe calea semnării Acordului de Asociere cu UE, în condițiile în care presiunile ruse ar putea crește după încheierea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, Barroso a reiterat faptul că Acordul de Asociere cu Republica Moldova nu este îndreptat împotriva unui alt stat.

”Depunem eforturi pentru a încheia procesul de semnare. Sper că autoritățile din Republica Moldova pot decide singure, fără presiune externă. Respectăm suveranitatea partenerilor noștri și, dacă țara vrea să fie asociată cu noi, așa cum a afirmat în mod consistent, noi în UE suntem pregătiți pentru asta”, a spus Jose Manuel Barroso în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Traian Băsescu.

El a precizat că o mare parte a discuției cu președintele român a fost dedicată interconectărilor cu Republica Moldova. ”Sunt foarte recunoscător României pentru interesul pe care îl arată Republicii Moldova, pentru că viziunea noastră privind Europa este una a interconectării, a legăturilor între părțile Europei. Putem folosi fondurile UE, cu condiția ca proiectele să fie compatibile cu obiectivele generale, pentru a crea mai multe interconectări în energie, electricitate sau gaz, și transport, rutier sau feroviar”, a declarat șeful executivului comunitar.

Barroso a mai precizat că a discutat cu șeful statului român și despre modul în care ar putea fi mobilizate în acest sens și instituțiile financiare internaționale, dacă va fi necesar. ”Iar acesta este un mod foarte concret de a susține Moldova, prosperitatea și progresul acestei țări”, a conchis Barroso.

CITIȚI ȘI...