Barack Obama propune alocarea unui miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est; Moldova este printre beneficiari

by Genko Genko

Președintele american Barack Obama a propus astăzi, la Varșovia, alocarea unei sume de până la un miliard de dolari pentru desfășurarea de noi forțe americane – terestre, navale și aeriene – în Europa de Est, pe fondul crizei din Ucraina.

Această ”inițiativă pentru asigurarea securității Europei” trebuie aprobată de Congresul SUA.

Ea ar trebui să servească, de asemenea, la dezvoltarea capacităților țărilor care nu sunt membre ale NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia și Republica Moldova, pentru a le permite să coopereze cu Statele Unite și aliații lor occidentali și pentru a-și consolida propria lor apărare, a precizat Casa Albă, conform Agerpres.

Amintim că Preşedintele american Barack Obama a sosit astăzi dimineaţa la Varşovia, prima etapă a turneului său în Europa, în cadrul căruia va participa la un summit G7 la Bruxelles şi la ceremonii de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia.

După Varşovia, Barack Obama se va deplasa în Belgia, unde va participa la summitul G7, la Bruxelles. Summitul G7 are loc după excluderea Rusiei din G8 şi anularea reuniunii de la Soci, măsuri luate în urma intervenţiei Moscovei în Ucraina.

Liderul american va merge ulterior la Paris, joi, unde se va întâlni cu preşedintele François Hollande, chiar în aceeaşi zi în care şeful de stat francez îl va primi pe omologul său rus, Vladimir Putin.

Casa Albă nu intenţionează să programeze o întâlnire între Obama şi Putin în cursul vizitei preşedintelui american la Paris, a insistat Rhodes.

CITIȚI ȘI...