Banca Națională a PLAGIAT designul monedelor de 1, 2, 5 și 10 lei. Conceptul original a fost realizat încă acum zece ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La data de 28 februarie curent, Banca Națională a Moldovei a pus oficial în circulație monedele cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei. Deși nu au apărut încă pe piață, modelul prezentat al celor patru monede pare a fi unul plagiat. Este vorba despre „designul novator unic”, care prin alăturarea monedelor, pe revers „reconstituie imaginea stemei de stat a Republicii Moldova”. În fapt, un asemenea model de monede a fost elaborat de Marea Britanie încă acum zece ani.

În ziua lansării, cu ocazia a 25 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc, viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturzu, a precizat că „în procesul de realizare a acestui proiect ambițios, designul monedelor planificate pentru batere și punere în circulație a suportat o îmbunătățire continuă”. „S-a analizat experiența băncilor centrale în acest sens și s-au utilizat tehnologii moderne conform așteptărilor cetățenilor. Credem că am obținut rezultatul scontat și acest fapt se datorează, în mare parte, publicului care a pus suflet în conceptele expediate la concursul anunțat de Banca Națională”, a subliniat Ion Sturzu atunci.

Vedeți și: (FOTO) Surpriză de proporție! BNM pune în circulație nu doar monedele de 1 și 2 lei, dar și de 5 și 10 lei

Potrivit unui filmuleț video prezentat în cadrul evenimentului, în scopul realizării noilor monede, BNM „a invitat la consultări publice experți, autorități locale și centrale, reprezentanți ai mediului de afaceri și bancari și au anunțat un concurs pentru cel mai bun concept de design”. Totodată, unul din membrii Comisiei, doctorul în economie Mihai Bologan, menționează în filmuleț că i-a făcut plăcere să facă parte din Comisia de selectare a designului pentru că îi pasă cum arată monedele noastre.

„Selecția a fost foarte riguroasă, au fost mulți membri de la Banca Națională, au fost experți independenți, au fost numismați. Până la urmă, ceea ce e mai important, este că designul final a fost ales în unanimitate de către toți membrii, respectiv noi într-adevăr am ales cel mai bun produs”, a constatat atunci Bologan.

Astfel, deși la concurs au participat 33 de persoane, cu peste 80 de concepte, una dintre condiții fiind „abordarea, cel puțin, a unei teme relevante pentru ilustrarea monedelor și argumentarea acesteia, dar și posibilitatea executării pe suprafața monedei”, iar „cele mai reușite propuneri au fost selectate de către o comisie formată din experți ai băncii centrale și specialiști independenți, pentru a fi apoi transmise spre examinare Comitetului executiv al BNM”, într-un final, conceptul adoptat s-a dovedit a fi unul pe care Banca Centrală a Marii Britanii l-a pus în practică încă în 2008.

Alăturarea celor patru monede reconstituie, pe avers, imaginea stilizată a stemei Principatului Moldovei, inclusă într-un cvadrilob, cu elemente heraldice de epocă: capul de bour, privit frontal, cu:

  • luna, în fază de crai-nou  pe moneda de 1 leu;
  • soarele – pe moneda de 2 lei;
  • steaua sub forma unui luceafăr, coroana princiară deasupra coarnelor bourului și trandafirul heraldic – pe moneda de 5 lei;
  • scutul dinastic domnesc din epoca lui Ștefan cel Mare – pe moneda de 10 lei.

Încă în anul 2005, Marea Britanie a anunțat un concurs pentru realizarea unui design nou al monedelor naționale. La concursul public lansat au participat peste 4.000 de modele de la peste 500 de persoane. Câștigător a fost desemnat graficianul Matthew Dent, care a aflat despre concurs în unul dintre ziarele naționale. În încercarea de a include un singur desen în șase denominațiuni, Matthew Dent a conceput o idee care „nu a mai fost realizată niciodată pe moneda britanică”.

Monedele bătute ca urmare a selectării câștigătorului au fost puse în circulație abia în 2008. Astfel, puse una lângă alta, într-o anumită ordine, monedele de 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de pence, formează scutul regal al Marii Britanii – The Royal Shield. Tot atunci a fost lansată și moneda cu nominalul de o liră, cu scutul Royal Arms în întregime, unind cele șase elemente fragmentate într-un singur design.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...