Avocatul poporului cere protecţia adecvată a persoanele cu dizabilităţi mentale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Republica Moldova, persoanele cu dizabilităţi mentale, care conform actelor nu au capacitate de exerciţiu, sunt lipsite de dreptul de a se căsători sau de a îngriji propriii copii. Fără acordul persoanei, tutorii iau decizii în locul acestora, de multe ori cu urmări grave, cum ar fi instituţionalizarea sau vinderea bunurilor pe care le au. Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a declarat că persoanele cu dizabilităţi mentale se confruntă în continuare cu stigmatizarea, izolarea şi discriminarea bazate pe stereotipuri şi prejudecăţi.

Mihail Cotorobai a menţionat că este nevoie de anumite măsuri de protecţie din partea statului, inclusiv egalarea în drepturi a persoanelor cu dizabilităţi mentale şi restul cetăţenilor, pentru a le putea include în viaţa publică şi politică, potrivit IPN.

Avocatul poporului spune că instituţia pe care o reprezintă a expediat o adresare preşedintelui Parlamentului, Adrian Candu, în care i se recomandă modificarea în mod de urgenţă a Codului Electoral în scopul acordării dreptului la vot persoanelor lipsite de capacitatea de exerciţiu. De asemenea, se solicită aprobarea unui pachet de legi care ar asigura implementarea articolului 12 din Convenţia ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, care prevede recunoaşterea egală în faţa legii. Lipsa de acţiuni în acest sens din partea statului poate duce la plângeri depuse la CEDO, spune Mihail Cotorobai.

Avocatul poporului a amintit şi despre faptul că la Curtea Constituţională de află pe rol o sesizare prin care se solicită controlul constituţionalităţii unor prevederi din Codul de procedură civilă, care prevăd că persoanele declarate incapabile nu-şi pot exercita dreptul de acces liber la justiţie.

În articolul 33 al Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi este prevăzută monitorizarea naţională a implementării Convenţiei. În acest context, Mihail Cotorobai a precizat că în Moldova nu a fost oficial instituit un mecanism independent pentru promovarea, protecţia şi monitorizarea implementării Convenţiei.
Anual pe 10 octombrie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii mentale. În Republica Moldova sunt circa patru mii de persoane cu deficienţe intelectuale şi mentale, aflate în instituţiile rezidenţiale. În studiile recente ale organizaţiilor neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului, se menţionează că aproximativ 30% dintre persoanele internate în instituţiile psiho-neurologice au capacitate de exerciţiu şi ar putea fi integrate în comunităţile de unde provin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...