Avocații lui Usatîi constată încălcări grave în dosarul acestuia: Denigrarea a început în momentul în care Renato s-a poziționat ca revoluționar activ împotriva puterii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocații primarului de Bălţi, Renato Usatîi, constată numeroase încălcări ale drepturilor omului în dosarul liderului „Partidul Nostru” și activiștilor acestora. Mai exact, apărătorii declară că acesta este ţinta unor atacuri fără precedent, cu scopul de a-l denigra atât ca politician, cât şi ca cetățean, de ai încrimina fapte pe care nu le-a comis, de a-l ţine departe de viaţa politică din Republica Moldova şi de a dezmembra partidul pe care îl conduce.

Potrivit avocatei Angela Istrate, denigrarea lui Renato Usatîi a început odată cu afirmarea acestuia ca un politician de opoziție, criticând dur guvernarea condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Mai mult, avocata declară că pe numele politicianului nu există dosare penale în Federaţia Rusă, Marea Britanie sau România, aşa cum unele surse media ar fi mediatizat recent.

„Pe numele lui Renato Usatîi nu au fost intentate dosare penale până în momentul în care acesta s-a manifestat ca un opozant activ împotriva regimului de la guvernare. Pe numele lui Renato Usatîi nu sunt cauze penale nici pe teritoriul Federației Ruse şi nici în Marea Britanie sau România, state care anchetează tentativa de omor a bancherului Gherman Gorbunțov şi anchetarea lui Vitalie Proca. El nu a făcut parte din grupuri criminale, astfel nu sunt intentate cauze penale, iar afirmațiile expuse într-un film apărut recent nu au fapte probatorii. Considerăm ca fiind o tentativă de a influenţa anchetele din Marea Britanie şi România, precum şi de a manipula Interpol, care ar urma să elimine numele lui Renato Usatîi de sub urmărirea internaţională în luna octombrie 2017″, a declarat avocata Angela Istrate.

Citeşte şi: Vitalie Pîrlog, exclus din funcţia de preşedinte al Comisiei de control al fişierelor Interpol în dosarul lui Renato Usatîi. Politicianul este liber să călătorească oriunde cu excepţia Moldovei

Vorbind de reluarea urmării renale, avocatul Ivan Cerga a spus că a obținut din partea Comisiei juridice, numiri și imunități scrisoare de confirmare că Procurorul General nu poate redeschide un dosar finalizat.

„Urmărirea penală a fost reluată cu încălcări grave. Dreptul Procurorului General de a redeschide un dosar a fost abrogat de Curtea Constituțională (CC). Comisia juridică, numiri şi imunități spune clar că dreptul procurorului de a relua urmărirea penală a fost abrogat prin decizia Curţii Constituționale, din 14 mai 2015. Pe parcursul acestui timp, noi am aflat că există o scrisoare a Procurorului General prin care dă indicații instantelor judecătorești. Am adresat o scrisoare Procurorului General și am primit drept răspuns că – ceea ce CC a abrogat este un punct, iar el în dreptul unui alt punct din lege a redeschis urmărirea penală. Deci, putem vorbi despre selectivitate în actul jurisprudenței”, a spus avocatul.

Astfel, avocatul constată că aceste dosare sunt „selective şi la comandă, altă concluzie nici nu poate fi”. În ceea ce privește mandatul de arest pe numele politicianului, avocatul a anunţat că la 10 august curent CEDO a atribuit număr dosarului, în context acesta făcând o solicitare către ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari, de a analiza cum se fac reformele, în condițiile în care deciziile se iau selectiv.

La rândul său, avocatul Anatolie Istrate a menționat că este în posesia unei scrisori din partea vice-ministrului Justiției, în care este confirmat că Procurorul general nu are dreptul de a redeschide dosarul. „În scrisoare este menționat că Judecătorul de instrucție va relua urmărirea penală dacă vor fi găsite alte dovezi în acest dosar, ceea ce nu s-a demonstrat”, a precizat avocatul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...