Avocaţii lui Dorin Chirtoacă, înlăturaţi ilegal şi abuziv de la proces. Uniunea Avocaţilor constată un şir de încălcări

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înlăturarea avocaţilor primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, de la procesul clientului lor este una ilegală şi abuzivă. Cel puţin aceasta susţine avocatul Gheorghe Malic, care s-au plâns la Uniunea Uniunea Avocaţilor din Moldova „într-o serioasă problemă de obstrucționare a dreptului său (și al colegei sale, Tatiana Iovu), de exercitare a profesiei de apărători ai clientului lor”. Uniunea anunţă că a cercetat cazul şi a constatat că, „într-adevăr, sunt comise un şir concret de încălcări de procedură penală”.

În argumentarea lor, cei doi avocaţi consideră că ordonanţa emisă de procurorul din Procuratura Anticorupţie, Dumitru Robu, prin care s-a dispus înlăturarea lor de la participarea de mai departe în calitate de apărători în cauza primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, este „ilegală și abuzivă”, iar motivele expuse în partea descriptivă a ordonanţei „nu sunt articulate concret și clar”, astfel „încălcându-li-se și dreptul lor la muncă, nu numai cel al exercitării profesiei”.

Vedeţi şi: Procuratura varsă lumină asupra înlăturării din proces a avocaţilor lui Dorin Chirtoacă. Aceştia tergiversau procedurile

Potrivit unui comunicat al Uniunii Avocaţilor, după cercetarea cazului s-a stabilit că:

  1. În ordonanța emisă de procurorul Dumitru Robu nu sunt făcute trimiteri concrete la articole și prevederi exprese din Legile citate, or, în acest caz, învinuirile au caracter evaziv şi incert;
  2. Întrucât avocaţii au dreptul şi obligaţia să-şi pregătească strategia apărării, la orice etapă a procesului, termenul de 5 zile urma să fie respectat cu strictețe: a se vedea şi dispozitia alin. (1) din art. 67 al Codului de procedură penală, conform căreia apărătorul este persoana care, pe parcursul procesului, reprezintă interesele bănuitului, învinuitului, inculpatului, îi acordă asistenţă juridică prin toate mijloacele şi metodele neinterzise de lege.
  3. Prevederile art. 52 din Codul de procedură penală nu-i acordă procurorului dreptul expres pentru a înlătura avocatul de la participarea la proces, cu atât mai mult că avocatul a fost ales de învinuit şi cu care acesta are contract de asistență juridică.

Totodată, Uniunea Avocaților menționează că „asemenea sesizări au mai parvenit și de la alți membri ai avocaturii”.

Vedeţi şi: Singur în faţa justiţiei: Chirtoacă a rămas fără avocați „incomozi” şi este nevoit să se apere singur

În aceste condiţii, „pentru a înceta imixtiunea procurorilor în activitatea profesională a avocaților, pentru a nu mai repeta acțiunile de abuz şi de intervenţie nedorită în apărarea construită de fiecare avocat în parte”, Uniunea cere Procuraturii Generale „să intre în esenţa acestui conflict, să se autosesizeze şi să întreprindă cercetări de serviciu” şi „să pună capăt abuzurilor”, pe care le consideră făcute „în mod intenţionat şi cu țintă directă: protecţia corporativă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...