Avion doborât: Rușii susțin că și Ucraina avea sisteme Buk în apropiere de Donețk

by Genko Genko

O grupare antirachetă a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost desfășurată în ziua prăbușirii avionului malaezian în apropiere de Donețk, grupare formată din trei-patru divizii de sisteme de rachete Buk-M1, a anunțat luni, în cadrul unui briefing, șeful Departamentului operativ principal al Statului Major al Armatei Ruse, general locotenentul Andrei Kartapolov.

„Aceste sisteme sunt capabile să anihileze ținte la o depărtate de până la 35 de km și la o altitudine de până la 22.000 de metri”, a declarat Kartapolov, precizând că „Rusia deține filmări din spațiu cu poziții ale sistemelor de apărare antirachetă ucrainene în zona unde s-a prăbușit Boeing-ul malaezian”.

De asemenea, potrivit generalului rus care citează datele de control ale Ministerului Apărării al Rusiei, avionul Boeing 777 al companiei aviatice Malaysia Airlines a deviat, după ce a survolat Donețkul, cu 14 km de la traseul obișnuit. După cum a precizat Kartapolov, cauza devierii de la curs va putea fi stabilită doar după descifrarea cutiilor negre ale avionului.

Din informațiile Ministerului Apărării al Rusiei rezultă că din momentul în care avionul Boeing 777 a început să piardă altitudine și până în momentul dispariției acestuia de pe ecrane au trecut trei minute.

Aceste declarații contravin însă celor ale autorităților ucrainene, care susțin că separatiștii proruși ar fi tras asupra aeronavei MH17. În ultimele zile, Kievul a prezentat o înregistrare audio în care lideri ai separatiștilor discutau despre doborârea aeronavei. Înregistrare a cărui autenticitate a fost recunoscută și de către departamentele de intelligence ale SUA.

Citește și: (AUDIO) SUA confirmă autenticitatea convorbirii între separatiști privind doborârea aeronavei

Totodată, Serviciile de Securitate ale Ucrainei au prezentat ulterior o altă înregistrare, din care rezultă că Moscova le-a cerut separatiștilor să îi fie furnizate cutiile negre ale aeronavei.

Citește și: (DOVEZI) Avion doborât: Rusia ar fi ordonat separatiștilor să recupereze cutiile negre

 

CITIȚI ȘI...