Avertismentul lui Platon de acum aproape o lună: Lui Plahotniuc îi convine doar votul uninominal. Președintele și opoziția n-au de ales

by Genko Genko

Lui Plahotniuc îi este convenabil doar votul uninominal, iar impresia că el joacă și, în cel mai rău caz, va accepta sistemul mixt, este o mare, dacă nu chiar tragică, greșeală. Așa a comentat omul de afaceri Veaceslav Platon propunerea liderului democrat cu privire la modificarea sistemului electoral într-o scrisoare scrisă de după gratii încă pe 14 aprilie curent, dată recent publicității.

Potrivit lui Platon, „pe Plahotniuc nu-l aranjează nici măcar sistemul mixt de alegere a deputaților în Parlament”. „El înțelege perfect că PDM poate, în genere, să nu intre în Parlament. Iar dacă chiar va trece, atunci cu un număr minim de mandate. Toate celelalte, pe liste de partid le vor lua oponenții săi. Să-i cumperi pe fiecare dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții uninominale nu este real. Mereu se vor găsi încăpățânați, oameni sinceri și principaiali”, scrie Platon în scrisoarea sa.

Acesta mai spune că dacă liderul PD va reuși să aleagă pe circumscripții electorale uninominale oamenii săi, sau să cumpere 2/3 dintre ei, aceasta deja va fi un succes pentru el. „Dar în orice caz prăbușirea este inevitabilă. Pentru că eroul nostru este concentrat doar pe sistemul uninominal. Doar acesta îi poate garanta păstrarea puterii”, consideră Platon.

În condițiile în care scrisoare a fost scrisă pe data da 14 aprilie, încă până la inițiativa lui Igor Dodon privind votul mixt, Veaceslav Platon mai scrie că „chiar dacă vom presupune că președintele va refuza să semneze legea privind modificarea Codului electoral, atunci nici asta nu va fi o piedică pentru Plahotniuc spre puterea totalitară”.

În acest caz sunt două variante, consideră Platon:

  1. Curtea Constituțională ia decizia că, în cazul refuzului Președintelui de a semna legea în termenul stabilit, legea intră în vigoare automat cu semnătura, de exemplu, a președintelui Parlamentului.
  2. Guvernul își asumă responsabilitatea și adoptă această decizie. Încă pe timpurile lui Timofti Plahotniuc s-a asigurat și a primit decizia Curții Constituționale privind faptul că, în cazul asumării răspunderii Guvernului, nu este necesară promulgarea legii de către Președinte.

„Să nu ziceți, ulterior, că Platon este un clarvăzător. Să fi fost, nu ar fi stat acum la închisoare pentru infracțiunile comise de alții. Situația e mai mult decât serioasă, iar tărăgănarea e similară morții. Ori președintele declară referendum. Ori opoziția trebuie să organizeze „maidanul”. Și pentru unul, și pentru alții sistemul uninominal înseamnă moartea politică. Pentru cineva momentală, iar pentru alții prelungită, dar odată cu asta mult mai dureroasă”, se arată în scrisoare semnată de Platon.

„Bătrâna cu coasa deja vă bate în ușă cu un salut de la Plahotniuc. Iar voi, întinși pe pat, încă mai sperați că ea a greșit ușa. Țara este într-un mare pericol. Poporul riscă să rămână fără viitor! Doamne, apără Moldova!”, a conchis omul de afaceri condamnat recent la 18 ani de închisoare.

CITIȚI ȘI...