Avertisment serios al unui fost comandat militar NATO: Războiul hibrid practicat de Vladimir Putin vizează inclusiv România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Generalul american Philip Breedlove, a descris într-un interviu pericolul din zona noastră provocat de acțiunile expansioniste și provocatoare ale Rusiei. Fost comandat al forțelor militare NATO până anul trecut, Breedlove a afirmat că țările din jurul Mării Negre, printre care și România, se află într-o „vecinătate provocatoare” și sunt practiv vizitate în războiul hibrid dus de Vladimir Putin.

Moscova a transformat Marea Neagră într-o zonă A2/AD (anti-access/area denial), prin care poate controla şi nega acţiuni în regiune, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război, susține generalul Breedlove într-un interviu acordat pentru Gândul, la o discuţie cu mai mulţi jurnalişti, la summit-ul Good Governance organizat la Bucureşti de grupul Strategikon.

„Apărarea începe acasă. Trebuie să privim la toate ţările din jurul Mării Negre, de la Turcia în jur, care sunt membre NATO, şi să vedem în ce grad răspund ele mai întâi pentru ele însele. Apoi, în al doilea rând, ca parte a NATO”, a atras atenția generalul american.

„Ce este important e că ne afirmăm dreptul de a opera, de a ne antrena şi de a naviga în Marea Neagră, dreptul de trecere pe aici, nu renunţăm la ideea că aceasta este o zonă în care naţiunile Mării Negre îşi pot face treburile în libertate.

Cred că e important ca Alianţa să arate sprijin pentru ţările de la Marea Neagră, arătând că aici este o regiune în care Alianţa are operaţiuni. Nu cred că este nevoie neapărat ca fie Rusia, fie NATO să devină prea provocatori, nu cred că ar trebui să devenim prea contondenţi în Marea Neagră şi să provocăm fricţiuni şi mai mari.

Dar trebuie să demonstrăm clar că Alianţa este o parte a asigurării libertăţii de navigare, de a opera şi de a face exerciţii pentru toate ţările de la Marea Neagră. În mod clar, ce a făcut Rusia comasând o platformă de proiectare a puterii în Crimeea a schimbat dinamica.

Ei sunt capabili să atingă aproape întreaga Mare Neagră cu rachetele de croazieră de coastă, cam jumătate din mare cu rachetele de apărare şi cam toată regiunea cu rachetele de atac la sol. Au avut o luare de poziţie destul de clară despre cum cred ei că trebuie să opereze aici. Deci, eu cred că e important ca noi să ne continuăm prezenţa, fie că e rotaţională, fie că e permanentă, dar asta ţine de decizia politică a NATO. Iar cu siguranţă dacă decidenţii politici ai NATO spun că trebuie să fim aici permanent, avem această capacitate”, a precizat generalul.

Philip Breedlove a lăudat România afirmând că face pași importanți în direcția corectă prin modernizarea armatei și participarea la proiecte comune NATO precum cel privind apărarea antirachetă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...