Averea celor mai bogaţi 1.000 britanici, la valoarea record de o treime din PIB al ţării

by Genko Genko

Averea celor mai bogaţi 1.000 de britanici a crescut cu 15,4% faţă de anul trecut, ajungând astfel la 518,9 miliarde de lire sterline (874 miliarde de dolari). Această valoare reprezintă un nivel record, echivalent cu o treime din PIB al ţării, potrivit unui top întocmit de publicaţia Sunday Times şi citat de CNBC și Mediafax.

„Nu am mai văzut niciodată o astfel de creştere fenomenală a averilor precum cea a celor mai bogaţi 1.000 de britanici în ultimii 17 ani. Bogaţilor nu le-a mers niciodată mai bine ca acum” , a declarat Philip Beresford, responsabil de întocmirea listei încă din 1989.

Averea celor mai bogaţi 1.000 de britanici contrastează puternic cu situaţia fianciară a britanicilor obişnuiţi. Mulţi dintre aceştia fac faţă cu greu efectelor austerităţii din ultimii ani.

Potrivit sursei citate, numărul miliardarilor care locuiesc în Marea Britanie a crescut la peste 100 pentru prima dată. Fraţii de origine indiană Sri şi Gopi Hinduja sunt cei mai bogaţi din ţară, cu o avere însumată de 11,9 miliarde de lire.

Cei doi fraţi indieni l-au înlocuit pe magnatul rus Alisher Usmanov, acţionar al clubului Arsenal, după ce averea acestuia a scăzut la 10,65 miliarde de lire.

În topul celor mai bogaţi 1.000 de britanici se regăseşte şi Regina Marii Britanii, care ocupă locul al 285, cu 330 de milioane de lire. Averea reginei a crescut cu 10 milioane de lire faţă de anul anterior.

CITIȚI ȘI...